Mainos

Liikanen tyrmää markkinapelot: "EKP:llä kyky ja keinot toimia"

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo, että EKP:llä on jatkossakin kyky ja keinot toimia, jos tilanne sitä vaatii.

Markkinat pelästyivät eilen, käyttikö EKP nyt viimeisetkin keinonsa Euroopan elvyttämiseksi.

Korkokokoukseen äänioikeudella osallistunut Liikanen tyrmää nämä pelot.

– Me teimme nyt sen, mikä tässä tilanteessa olisi tarpeellista. Mutta on selvää, että EKP:n toimintakyky ei ole loppunut. Meillä on kykyä ja meillä on välineitä, jos tarvitaan, Liikanen sanoo.

– Kun talouden näkymät ovat heikentyneet, on tullut lisää epävarmuutta ja inflaatio hidastunut. EKP on kyennyt kuitenkin tekemään päätöksiä ja osoittanut toimintakykynsä laajalla rintamalla. Se on tärkeää, kyetä päättämään ja toimimaan, hän sanoo.

Osakekurssit laskivat eilen päivän päätteeksi Helsingin pörssissä, mutta tänään ne ovat jälleen lähteneet nousuun.

– Olemme alentaneet korkoja, olemme päättäneet ostaa lisää arvopapereita, on päätetty tehdä suunnattuja luottoja ja annettu viestejä tulevasta rahapolitiikasta. Luulen, että tämä kokonaisuus on niin laaja, siinä on paljon yhdellä kertaa ja on vienyt aikaa, että jopa ammattilaiset ovat voineet kaiken sulattaa. Kun kaikki ymmärretään, uskon että viesti on positiivinen, Liikanen sanoo.

Liikanen vaikuttaa tyytyväiseltä EKP:n päätöksiin.

– Olen vakuuttunut, että tämä auttaa merkittävästi. Pitää muistaa, että tämä on pitkän aikavälin sitoomus. Me jatkamme toimintaa niin kauan kuin inflaatio saadaan keskipitkällä aikavälillä lähelle mutta alle kahden prosentin. Tämä on vahva sitoutuminen ja me pidämme korot pidemmän aikaa nykyisellä tai alemmalla tasolla, Liikanen sanoo.

Liikasen mukaan nyt tarvitaan toimia myös muilta päättäjiltä, jotta Suomeen uskallettaisiin investoida.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelema Suomen malli saa kehut.

– Kyllä se on tavattoman tärkeä. Meillä tehtiin suuria virheitä, kun annettiin muiden kuin viennin nostaa palkat sellaiselle tasolle, jota talous ei kestänyt. Me emme voi maksaa kenellekään enempää kuin maailmalta kykenemme hankkimaan. Jos se on kattona, se pitää tietyn kurin taloudessa ja turvaa pitkällä aikavälillä kestävän kilpailukyvyn, Liikanen arvioi Suomen mallia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.