Mainos

Liikanen: Korot pysyvät pitkään alhaalla vaikka talous piristyy

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei usko korkotason nousevan pitkään aikaan.

MTV:n  Huomenta Suomessa vieraillut Liikanen arvioi korkojen pysyvän pitkään alhaisella tasolla, vaikka euroalueen talous on kasvu-uralla.

– Vaikka Euroopan taloudessa on piristymistä,  kaikki ennusteiden paraneminen nojaa sen varaan, että EKP:n rahapolitiikka tukee taloutta. Tämä vahvasti taloutta tukeva viritys tulee kyllä jatkumaan pidemmän aikaa, Liikanen perustelee näkemystään.

Euroopan keskuspankki aloitti tänä vuonna massiivisen osto-ohjelman, jossa velkapapereiden ostoon on varattu 60 miljardia euroa kuussa. Ohjelmaa on tarkoitus jatkaa syyskuuhun 2016 asti.

Rahaa on tällä hetkellä helposti saatavilla, mutta Liikanen ei kuitenkaan usko, että tukitoimet puhaltaisivat seuraavaa talouskuplaa alulle.

– Kyllä me ollaan sen kanssa hyvin tarkkoja. Tällä hetkellä sellaista riskiä ei ole laajamittaisesti. Luottoluvut eivät ole lähteneet rajuun kasvuun eivätkä omaisuusarvot ole nousseet laaja-alaisesti.

Liikanen myöntää, että jossain maissa ja alueilla voi käydä niin, että asuntojen hinnat tai kiinteistöjen hinnat lähtevät jyrkkään nousuun.

– Sitä varten on luotu niin sanottuja makrovakausvälineitä, joilla voidaan luotonantoa kiristää ja rajoittaa sitä kuinka paljon asunnon ostajan voi ottaa asunnon hinnasta lainaa. Nämä välineet on tärkeitä, mutta tällä hetkellä meillä ei ole tarvetta sellaisia käyttää, Liikanen toteaa.

Osto-ohjelma viedään maaliin

Liikasen mukaan EKP:n osto-ohjelmaa tullaan jatkamaan syyskuuhun 2016, vaikka Euroopan talous lähtisi kasvuun ja inflaatio nousisi tavoiteltuun kahden prosentin tuntumaan.

– Tavoitteena on saada inflaatio pysyvästi tavoitteen mukaiseksi. Ei riitä, että kerrran käydään siellä ylhäällä. Meidän asenne on kuin maratonjuoksijalla, että syyskuun 2016 on se 42 kilometriä, ei tätä jätetä kesken.

Jos ensi vuonna näyttää sitä, että hintavakaustavoitetta ei saavuteta, EKP jatkaa Liikasen mukaan ohjelmaansa vielä pidempään. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.