Liika kastelu tappaa – näin hoidat huonekasveja talvella

Kuiva huoneilma ja pimeä vuodenaika ovat kovaa aikaa huonekasveille. Ilman valoa kasvit laittautuvat talviteloille ja lopettavat kasvamisen.

Talvikaudella huonekasvien kastelua tulisi vähentää huomattavasti verrattuna kesäaikaan, etteivät kasvien juuret makaisi turhaan märässä mullassa. 

Lannoitus on myös hyvä lopettaa, mutta kasveille voi kuitenkin antaa kasteluveden joukossa merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta.

− Yleisin huonekasvien hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua kannattaa tunnustella mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula

Pimeimpään vuodenaikaan kasvit kannattaa kerätä ryhmäksi ikkunalaudalle, pienilmasto paranee ja on parempi kuin yksittäisten kasvien ympärillä. Verhot ja kaihtimet kannattaa avata päivän ajaksi, jotta kasvit saisivat kaiken mahdollisen valon. Lisävalo ei ole haitaksi, vaan enemmänkin suositeltavaa. Kasveille tulisi antaa lisävaloa jopa 12 tuntia päivässä. 

Ikkunalaudan alla sijaitseva lämpöpatteri kuivattaa huoneilmaa vielä lisää ja siksi kasveja tulisi suihkuttaa päivittäin. 

− Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 %, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 %. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan ja kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään, varoittaa Riikka Kerttula.   

Näin pidät huonekasvin hengissä

1. Vähennä kastelua.

2. Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.

3. Lopeta lannoitus ja anna kasveille merileväuutetta.

4. Lisää ilmankosteutta sumuttamalla kasvien lehdistöä.

5. Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa. 

Lähde: Biolan

Lue myös:

    Uusimmat