Lannistiko takatalvi pihapuuhat? Puutarhan asiantuntija vinkkaa, miten saat kevään alkuun: "Hyvä keino saada kasveille kevätkylmän kestävyyttä"

Näitä kukkia parvekkeella kannattaa kasvattaa: Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori vieraana 8:16
KATSO MYÖS: Tomaatteja ja perunaa, vai sittenkin pelargoniaa? Näitä kukkia parvekkeella kannattaa kasvattaa!

Suomea runnellut takatalvi on saanut monen kevätihmisen mielen matalaksi. Kysyimme puutarhurin vinkit keväisen pihan ja kasvien hoitoon viileässä säässä. – Lannistua ei kannata; kevät tulee ja kasvukausi alkaa joka vuosi, kauppiaspuutarhuri Silja Lassila lohduttaa.

Turussa Viherlassilassa lämpötila oli maaliskuussa jo 12 astetta plussan puolella. Asiakkaat ostivat kotimaisia orvokkeja ja muita kevätkukkia, ensimmäisiä taimiakin. Pihakansaa ei pitele mikään.

Paitsi takatalvi.

– Seuraavilla viikoilla tuli yöpakkasia ja lunta, ja ostos- sekä istutusinto loppui saman tien. Aurinko on paras innoittaja pihapuuhiin ja parvekeistutuksiinkin, kauppiaspuutarhuri Silja Lassila Viherlassilasta kuvailee.

Huhtikuu ja lunta – mikä "ihana" yllätys! Takatalvi on viivästyttänyt puutarhanlaittoa kodeissa ja pihoissa.

– Pitkä talvi ja alkukevään vuoronperäinen lumikerrosten sulaminen ja jäätyminen ovat saaneet aikaan paksun jääkerroksen lumien alle. Jääkerroksen hidas sulaminen on todellakin viivästyttänyt merkittävästi kevään tuloa ja pihojen kevätkunnostusta, Lassila sanoo.

Lumen sulamista voi nopeuttaa: "Saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla"

Vaikka sää olisi viileä, pihalle ja puutarhaan voi jo mennä puuhastelemaan.

– Kotipihoilla voi nyt, ainakin läntisessä Suomessa, jo aloittaa keväisiä puutarhatöitä, vaikka sää olisi viileä ja osittain luminenkin. Lumen sulamista voi nopeuttaa esimerkiksi nurmialueilta heittämällä lumen päälle kalkkia, tai vaikka puhdasta puuntuhkaa, Lassila vinkkaa.  

– Tumma pinta sulaa auringon vaikutuksesta nopeammin, ja kalkki pääsee imeytymään aikanaan maahan. Näin saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kotipihan hiekoitussorat ja murskeet voi kylmälläkin kelillä harjata pois, ja pihaa voi siistiä talven jäljiltä. Nyt on myös oiva leikkausajankohta monille puille ja pensaille.

– Keväällä leikataan pääsääntöisesti omenapuut ja syyskukkivat pensaat sekä harvennetaan marjapensaita vanhempia oksia poistamalla. Vadelmista voi leikata kokonaan pois satoa tuottaneet oksat, Lassila vinkkaa.

Lasitetuilla parvekkeillakin kevätpuuhat voi jo aloittaa. Toisaalta innostus tuppaa laantumaan, kun lasin takana tihuttaa räntää.

– Sisätiloissa voi aloittaa esikasvatuksen siemenkylvöksillä ja vaikka daalianjuurakoilla. Nyt on hyvä aika kylvää esimerkiksi tomaatintaimet. Tomaatti on vuoden 2022 vihannes, ja juhlavuoden johdosta voisi kokeilla jotain kivoja erikoislajikkeita vanhojen suosikkien rinnalla, Lassila sanoo.

– Jos haluaa juhannuksena omia uusia perunoita, kannattaa siemenperunat laittaa itämään sisälle. Muutamat perunalajikkeet, kuten Jussi, sietävät huhtikuun kylmää maata, eli suotuisilla, sulilla etelärinteillä voi jo aloitella perunoiden istutusta myös maahan.

Satoiko puutarhaan lunta? Ei heti hätää: "Ei välttämättä tarkoita, että kyseinen kasvi olisi kuollut"

Innokkaimmat kuopsuttajat ovat jo ehtineet ehostaa pihojaan. Jos ennätti istuttamaan kasveja juuri ennen takatalven iskemistä, kaikkea ei ole menetetty.

– Monet kasvit ovat varsin sitkeitä, mutta niiden kevätsäiden vaihteluiden kestäminen ja toipuminen riippuu siitä, millaisessa kasvuvaiheessa kasvi kulloinkin on. Puutarhakasveilla uusi kasvu on herkkää kevätkylmälle, Lassila myöntää.

Katso myös: Vinkit suosikkikukan hoitoon – näin pidät tulppaanit pitkään kauniina! Juttu jatkuu videon alla.

Vinkit suosikkikukan hoitoon – näin pidät tulppaanit pitkään kauniina 3:31

Jos kasvi vaikuttaa ottavan kylmästä nokkiinsa ja esimerkiksi pudottelee lehtiä, ei kannata heti huolestua.

– Joskus keväiset yöpakkaset vioittavat kasvussa olevia pensaita siten, että ensimmäiset hennot, vastapuhjenneet lehdet mustuvat ja jopa varisevat pois. Tämä ei välttämättä tarkoita, että kyseinen kasvi olisi kuollut, vaan uusi kasvuunlähtö vain hidastuu muutamalla viikolla. Uudet lehdet puhkeavat pikkuhiljaa, Lassila sanoo.

Kasveja voi myös karaista. Tämä tarkoittaa, että lämpimästä sisäilmasta ulos tuotavat kasvit totutetaan pikkuhiljaa ulkoilmaan.

– Karaiseminen on hyvä keino saada kasveille kevätkylmän kestävyyttä. Käytännössä päiväsaikaan kasveja voi pitää ulkona tai parvekkeella plussakeleillä pikkuhiljaa aikaa pidentäen, ja yöksi ne tuodaan sisälle tai suojataan muuten. Kun kasvit ovat tottuneet ulkoilmaan, ne voidaan jättää ulos kokonaan säiden salliessa, Lassila sanoo.

Kaikkea kasvitkaan eivät kestä. Siksi sään seuraaminen on tärkeää. Ennakoimalla voi varmistaa, etteivät tärkeät kasvit palellu turhaan.

– Jos huomaa, vaikka että yölle on luvattu pakkasta, kasveja voi suojata esimerkiksi hallaharsolla, joka laitetaan kasvien tai ruukkuistutusten päälle ilmavasti. Hallaharso suojaa muutaman asteen pakkaselta. Vihannesmaalla harso voi olla kasvien päällä vaikka lähes koko kasvukauden, jos muistaa nostaa harsoa kasvien kasvamisen mukaan.

Katso myös: Näillä puutarhakauppiaan listaamilla keinoilla valitset asuntoosi hengissä pysyvät viherkasvit! Juttu jatkuu videon alla.

Näillä puutarhakauppiaan listaamilla keinoilla valitset asuntoosi hengissä pysyvät viherkasvit 10:02

"Istuttaa ulos voi heti, kun maa on sula" – kurkku ja tomaatti eivät kuitenkaan kestä pakkasta

Jos pakkanen ehtii puraisemaan, monivuotiset, puutarhaan istutetut kasvit pääsääntöisesti toipuvat pikkuhiljaa kevään edetessä.

–  Vihannesten taimet, kuten esimerkiksi kurkku ja tomaatti, eivät kestä pakkasta ja ne saattavat paleltua kokonaan. Kevätkylmää kestäviä kukkia on kyllä runsaasti, ja istutuksia voi tehdä jo huoletta monin paikoin. Lasitetuille parvekkeille tulee harvoin talvellakaan pakkasta, joten siellä voi jo aloittaa kevätpuuhastelut varmasti, Lassila sanoo.

Kylmänkestäviä kevätkukkia ruukkuistutuksiin ovat esimerkiksi ruukkuviljellyt kevätkukkivat kukkasipulit, kuten narsissit, tulppaanit, helmi- ja pikarililjat sekä orvokit, kruunuvuokot ja jaloleinikit.

– Istuttaa ulos voi heti, kun maa on sula. Mitä aikaisemmin istutuspuuhiin pääsee, sen nopeammin kasvit pääsevät kasvurytmiin kiinni.

Kylmä sää saattaa vaikuttaa hedelmien ja marjojen satoon. Jos ulkona viilenee juuri kukintavaiheessa, kasvit saavat pakkasta ja pölyttäjäpörriäiset saattavat puuttua. Silloin pölytys jää vajavaiseksi, ja tuleva sato kärsii tai pienenee. Ruukkuviljelyssä patiolla tai parvekkeella voi myös auttaa pölyttämällä kasveja itse, vinkkaa Lassila; se onnistuu esimerkiksi täristämällä tomaatintaimen täysin avoimia kukkia.

– Lannistua ei kannata; kevät tulee ja kasvukausi alkaa joka vuosi! Puutarhahommat ja kasvien parissa touhuaminen ovat hyvää hyötyliikuntaa, ne tuovat iloa elämään ja ovat mukavaa puuhaa kaikenikäisille. Vuodet ovat erilaisia ja aina kaikki ei onnistu, mutta sellaista puutarhanhoito välillä on, eikä siitä kannata lannistua, lassila sanoo.

Lisävinkkejä saa esimerkiksi Facebookin kasviryhmistä tai puutarhakauppiaalta.

– Toivon kaikille pihastelun iloa ja ihanaa kevättä ja tulevaa puutarhakautta!

Katso myös: Ota nämä asiat huomioon huonekasvien hoidossa ja onnistut!

Ota nämä asiat huomioon huonekasvien hoidossa ja onnistut! 1:56

Mihin kodin pulmaan haluaisit vastauksen? Kerro, me selvitämme asian!

Lue myös:

    Uusimmat