Mainos

Liigatilastoissa mielenkiintoisia finaalitärppejä: HPK:lla tekemistä ylisuorittamisen ylläpitämisessä

7:31
Videolla MTV Urheilun toimittaja Kasperi Kunnas ja asiantuntija Petteri Sihvonen käyvät läpi liigafinaalistien tilastoja tähän asti.

Kärppien ja HPK:n välillä lauantaina alkavaa jääkiekon SM-liigan finaalisarjaa ei todennäköisesti ratkaista erikoistilanteissa, mutta vieläkin syvemmät edistyneet tilastot kertovat mielenkiintoisia yksityiskohtia alkavasta kevään huipennuksesta.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen esitteli torstain Tulosruudussa kahta erikoistilastoa, joista Corsi mittaa joukkueen tasakentällisin maalia kohti laukomien ja omaa maalia kohti lauottujen kiekkojen suhdetta. Siinä yli 50 prosentin yltävä joukkue on ottelusarjassa vahvoilla.

Tähän asti kevään sarjansa voittaneista joukkueista Kärpät on Corsi-lukemassa 50,1 prosenttia ja HPK 48,7 prosenttia. Sihvonen muistuttaa, että kummallakin tämä pitäisi pelitavallisesta yltää yli 50 prosenttiin, sillä joukkueet omat enemmän kiekonhallintaan pyrkiviä kulmapelijoukkueita.

PDO-tilastossa puolestaan lasketaan yhteen joukkueen laukaisuprosentti, siis maalintekotehokkuus sekä maalivahtien torjuntaprosentti. Kun summa yltää yli 100 prosentin, joukkue todennäköisesti ylisuorittaa.

Tässä tapauksessa Kärpät on lukemassa 104,8 ja HPK 103,2, mutta Sihvonen uskoo, että HPK:lla tulee finaaleissa olemaan kova työ oman PDO-tilastonsa ylläpitämisessä.

– Realismia on sanoa, että HPK tulee olemaan tiukoilla sen suhteen, että pystyisivät pitämään tämän 103 ja risat, koska HPK on ollut tähän mennessä sellainen joukkue, joka on pelannut ihan kykyjensä ylärajoilla.

– Kun tiedetään, että Kärpät tulee ottamaan kaikkia näitä HPK:n pelaamisen aseita pois, niin hyvin todennäköistä on, että tämä putoaa HPK:lla, Sihvonen ennustaa.

Jutun videolla Sihvonen nostaa esiin myös analyysinsa joukkueiden ylivoima- ja alivoimalukemista. Niihin hän ei usko kultamitaleiden ratkeavan. Videolla esitellään myös joukkueiden maalintekokarttoja.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja