Mainos

Lihavuusgeeni saa lapset ahmimaan

Ylipainoiset lapset eivät välttämättä osaa lopettaa syömistä ajoissa perimänsä vuoksi.

Perimä saattaa vaikuttaa lasten ylipainoon luultua voimakkaammin, kertovat brittitutkijat.

Ylipainoiset lapset kantavat usein geeniä, joka kasvattaa ruokahalua. Lapsi ei välttämättä tunne lainkaan kylläisyyden tunnetta aterian jälkeen, vaan on valmis jatkamaan syömistä.

Tuoreessa tutkimuksessa kartoitettiin 3 000 lapsen geeniperimän suhdetta lihavuuteen. Ylipainoisten lasten DNA näyttäisi sisältävän geenin, joka vaikeuttaa ruokahalun säätelyä. Lapset eivät osaa välttämättä lopettaa syömistä, vaikka olisivat jo syöneet riittävän aterian.

Lihavuusgeenin vaikutukset ruokahaluun ja kylläisyyteen olivat kaikilla tutkimukseen osallistuneilla lapsilla samat, sukupuoleen tai ikään katsomatta.

Tutkimuksesta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Perimän yhteydestä lihavuuteen on puhuttu paljon 2000-luvulla. Aikaisemmissa tutkimuksissa lihavuusgeenejä on todettu ainoastaan aikuisilla. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että lihavuuden tutkiminen perimän näkökulmasta on vasta alkutekijöissään. Usein kilot kertyvät useamman geenin vaikutuksesta.

Seuraavaksi aiotaan selvittää, miten pohjattoman ruokahalun herättävä geeni toimii lapsilla ja miten sen toimintaan voidaan vaikuttaa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja