Mainos

Lihavuus varmistumassa eteisvärinän riskitekijäksi

Lihavuus on hyvin todennäköisesti eteisvärinä-rytmihäiriöiden kausaalinen riskitekijä. Tuoreen geenitietoja hyödyntävän tutkimuksen tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Tutkimuksessa käytettiin yli 51 000 aikuisen seurantatietoja seitsemästä 7–19 vuotta kestäneestä tutkimuksesta. Kaikilta osallistujilta oli saatavissa geenitietoja, joiden avulla pystyttiin tunnistamaan lihavuudelle altistavia geenimuotoja kantavat.

Geneettisesti lihavuudelle alttiit olivat tulosten perusteella lihavia muita todennäköisemmin. He myös sairastuivat eteisvärinään muita todennäköisemmin. Riski suureni tasaisesti, mitä enemmän liikakiloja henkilöllä oli. Yhteys näkyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli ja muita tuloksia mahdollisesti sekoittavia tekijöitä.

Lihavuus on yhdistetty eteisvärinään aikaisemminkin, mutta tuloksista on ollut vaikea päätellä, mikä yhteyden taustalla tarkalleen on. Nyt julkaistut tulokset ovat geenitietojen ansiosta tarkempia, sillä elintapojen vaikutukset tuloksiin saatiin minimoitua.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

3:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.