Tutkimus: Pitkään jatkuneella ylipainolla huolestuttava seuraus

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Eikö kotoa löydy mittanauhaa? Helppo narukikka paljastaa, onko vyötäröllesi kertynyt liikaa kiloja.

Lihavuus on tunnettu sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, mutta pitkään jatkuva lihavuus ja ylipaino saattavat liittyä myös lievempiin sydänvaurioihin. Yhteys havaitaan potilailla, jotka ovat olleet ylipainoisia tai lihavia vuosikymmeniä.

Journal of Internal Medicine -lehden julkaisemassa norjalaistutkimuksessa asiaa tutkittiin seuraamalla 9 700 potilasta lähes neljän vuosikymmenen ajan. Potilaiden painoa tarkasteltiin halki tutkimuksen ja sydänvaurioista kertovan troponiini I:n pitoisuus seerumissa mitattiin viimeisellä seurantakäynnillä. Potilaat olivat keskimäärin 69-vuotiaita seurannan päättyessä.

Troponiinin pitoisuudet olivat suuria selvästi todennäköisemmin potilailla, jotka olivat olleet tasaisesti ylipainoisia tai lihavia vuosikymmenten ajan, tulokset osoittivat. Tämä todettiin verrattuna normaalipainoisina pysyneisiin. Yhteydet näkyivät mahdollisesta keskivartalolihavuudesta tai diabeteksesta riippumatta.

Tulokset viittaavat pitkään jatkuvan ylipainon ja lihavuuden vaurioittavan sydäntä, vaikka potilas ei sairastaisi varsinaisia sydän- ja verisuonitauteja. Havainnot olisi silti hyvä varmistaa tutkimuksissa, joissa sydänvaurioita selvitetään myös muilla menetelmillä.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko pitkäaikaissairauksille altistavat tekijät? Videolla nimetään viisi tärkeintä – neljään voit itse vaikuttaa.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat