Lihavuuden ja tupakoinnin yhteyttä tutkittiin – ylipainoinen aloittaa sauhuttelun herkemmin

Kantaako kehopositiivisuus koosta huolimatta? 7:20

Lihavat ja ylipainoiset ovat tuoreen tutkimuksen perusteella hoikkia ihmisiä alttiimpia aloittamaan tupakoinnin. Havainto on mielenkiintoinen, sillä tupakoinnin tiedetään myös hillitsevän painon kertymistä.

Yllä olevalla videolla lihavuustutkija kertoo, miksi syyllistäminen ei auta laihtumaan – ja mikä oikeasti auttaa.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 450 000 britin terveys- ja geenitietoihin. Geenitietojen avulla tutkijat pystyivät tunnistamaan kaikki perimänsä takia lihavuudelle alttiit, mikä tekee analyysista luotettavan.

Tulosten perusteella ihminen alkoi tupakoida sitä todennäköisemmin ja poltti sitä enemmän, mitä lihavampi hän oli. Yhteys koski painoindeksiä, vyötärölihavuutta ja rasvaprosenttia eli lihavuutta monin eri tavoin mitattuna.

Brittien havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä tupakoitsijat ovat aiempien tutkimusten valossa usein hoikempia kuin savuttomat, mutta myös lihovat herkästi lopettamisen jälkeen. Paljon tupakoivat puolestaan ovat tutkimusten perusteella usein muita lihavampia.

Nyt julkaistut tulokset viittaavat siihen, että yhteydet ovat kuitenkin vielä monimuotoisempia. Lihavat aloittavat tupakoinnin muita todennäköisemmin, mutta koska tupakointi vähentää nälän tunnetta, se saattaa myös laihduttaa heitä.

Tupakointi ja lihavuus ovat merkittäviä terveysongelmia ympäri maailmaa, joten havainnoilla on merkitystä maailman väestön terveyden kannalta. Jos lihavuuden vähentäminen ehkäisee myös tupakoinnin aloittamista, sillä voi olla suuremmat terveysvaikutukset kuin on luultu.

Suomalaisista aikuisista miehistä 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin. Lihavia on noin neljännes suomalaisista työikäisistä, mutta huomattavasti useammat ovat lievemmin ylipainoisia. Vuonna 2017 ylipainoisia oli lähes kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat