Liftasiko kohta kaksi vuotta sitten kadonnut Riina, 19, väärään kyytiin? Nuori nainen saattoi joutua rikoksen uhriksi – mutta mikä on jo aiemmin kiinniotetun miehen rooli katoamisessa?

Kadonneen Riinan jäljet päättyivät palaneelle autolle Loviisaan 0:42
Riina nähtiin viimeisen kerran syvällä metsässä palaneen auton lähellä

19-vuotiaan Riina Mäkisen katoamisesta tulee pian kuluneeksi kaksi vuotta. Riina katosi 10. toukokuuta 2017 toukokuussa metsässä Loviisan Vanhassakylässä. Tuon päivän jälkeen hänestä ei ole mitään havaintoja.

Poliisi on jo lopettanut omat etsintätoimensa Riinan löytämiseksi, mutta vapaaehtoiset ovat taas kevättalvella olleet maastossa etsimässä nuorta naista.

– Viime kesänä poliisi oli vielä koirien kanssa siellä maastossa, mutta sen jälkeen aktiiviset etsintätoimet lopetettiin. Totta kai jatkamme niitä, jos jotain uutta ilmenee, tutkinnanjohtaja rikosylikonstaapeli Jussi Wahe Helsingin poliisista kertoo.

"Läpikotaisin pöyhitty juttu"

Vapaaehtoiset ovat jatkaneet Riinan etsintöjä vielä tämänkin vuoden puolella.

– Edelleen vapaaehtoiset käyvät maastossa. Siellä on aika äskettäinkin ollut jotain porukoita etsimässä häntä ja nyt kun lumet sulavat, niin maastoon varmasti menee porukkaa. Pari tahoa on kysynyt meiltä, onko poliisilla ajatusta, mistä häntä voisi etsiä, Wahe kertoo.

Poliisi ei ole kuitenkaan osannut antaa vinkkejä tutkimattomista paikoista.

– Siellä on niin paljon sahattu edestakaisin, ettei ole varsinaisia paikkoja mistä voisi etsiä. Tämä on erittäin läpikotaisin pöyhitty juttu.

Paikalta kuului laukausia muistuttavia ääniä

Viimeinen varma havainto katoamishetkellä 19-vuotiaasta Riinasta tehtiin keskiviikkona 10. toukokuuta 2017 alkuillasta.

Riina nähtiin tuolloin syvällä metsätien päässä Loviisan Vanhassakylässä noin kolmikymppisen miehen seurassa. Kaksikko oli palaneen auton luona. Havainnon teki sattumalta paikalle osunut koiranulkoiluttaja.

Poliisi sai hälytyksen palaneesta autosta samana iltana. Ilmoituksen mukaan paikalta oli kuulunut myös laukauksia muistuttavia ääniä. Kun partio saapui paikalle vajaan tunnin kuluttua ilmoituksesta, paikalta ei löytynyt ketään.

Seuraavana päivänä, torstaina 11. toukokuuta Riinan seurassa ollut kolmikymppinen mies otettiin kiinni lähellä sijaitsevalta Kuninkaantien ABC-asemalta. Mies päätyi poliisin huostaan, sillä hän oli näpistänyt huoltoasemalta karkkia.

Myöhemmin Riina ilmoitettiin kadonneeksi.

Riinan tavaroita löytyi maastosta

Laajoissa maastoetsinnöissä on löytynyt joitakin Riinalle kuuluneita tavaroita, mutta ei mitään, mikä olisi vienyt tutkintaa eteenpäin.

Palaneen auton läheltä löytyi Riinan meikkipussi melko pian katoamisen jälkeen ja sininen köysi vuosi sitten.

Maastosta on löytynyt myös Riinan eripariset sukat.

– Ihan varmuudella meikkipussi ja sukat ovat Riinan. Meillä on kummankin sukan toinen pari kotona, Riinan äiti Faina Puustinen kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Poliisin mukaan köysi ei välttämättä liity millään tavalla Riinaan.

Miehen osuus on yksi tutkintalinja

Poliisi tutkii edelleen tapausta kadonneen henkilön tutkintana. Rikoksen mahdollisuuttakaan ei ole suljettu pois.

Poliisi ei kuitenkaan epäile Riinan seurassa ollutta miestä mistään.

– Emme ole pystyneet aukottomasti toteamaan, ettei hän liittyisi Riinan katoamiseen, mutta emme epäile häntä mistään. Hänen osuutensa on yksi tutkintalinja. Pitäisi vain ensin löytää Riina, jotta tutkinnassa päästään eteenpäin, Wahe sanoo.

Poliisi sai aikanaan metsässä palaneesta autosta paljon tietoja ja aihetodisteita siitä, mitä on tapahtunut.

– Miehen kertomus vastasi auton löydöksiin. Tietojemme mukaan Riina on lähtenyt auton luota.

Liftasiko Riina "väärään kyytiin"?

Poliisi pitää myös sitä mahdollisena, että Riina on kävellyt metsästä läheisen moottoritien varteen ja saanut sieltä kyydin.

– Aina on mahdollisuus, että hän on liftannut niin sanotusti väärään kyytiin ja sitä kautta kadonnut. Kaikki on mahdollista, Wahe sanoo.

Poliisilla on jutussa kaksi päätutkintalinjaa: rikos tai luonnollinen katoaminen.

– Välillä katoamisissa tulee itsetuholinja kyseeseen, mutta Riinan kohdalla sellaisesta ei ole tullut mitään viitteitä.

Pysyy poliisin järjestelmissä

Kadonneen henkilön kuolleeksi julistamista voi hakea käräjäoikeudelta viiden vuoden kuluttua siitä, kun hän on tiettävästi viimeksi ollut elossa.

Riinan tapauksessa siihen menee vielä yli kolme vuotta, ellei hän sitä ennen löydy ja jos omaiset ylipäätään haluavat julistaa häntä kuolleeksi.

Poliisin rekisterissä tapaus pysyy kuitenkin auki vielä sittenkin, vaikka henkilö julistettaisiin kuolleeksi.

– Ne, jotka jäävät kadoksiin, pysyvät poliisin rekisterissä kadonneina ja juttu pysyy järjestelmässä auki senkin varalta, jos löytyy vaikka luita tai jotain muuta, Wahe kertoo.

Vihjeitä kaivataan edelleen

Poliisi ei ole saanut enää viime kesän jälkeen mitään vihjeitä Riinan katoamiseen liittyen.

– Jos ihmisillä on jotain tietoja tai vihjeitä, niin otamme ne mielellään vastaan, Wahe sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat