Lifecoach neuvoo kiireistä isoäitiä: Miten päästä surun yli ja löytää omaa aikaa?

Miten oppia sanomaan "ei" ja hiljentämään kiirettä? Pyysimme 47-vuotiasta Eijaa pitämään päiväkirjaa viikon ajan ja pyysimme apuun lifecoach Maaretta Tukiaisen – millaisia vinkkejä hän antaa?

Talouspäällikkönä työskentelevä kolmen lapsen isoäiti Eija kokee, että hänen on vaikea oppia sanomaan "ei". Ongelmia tuovat niin liian täynnä oleva kalenteri kuin vaativa ystäväkin.

– Minun on hirveän vaikea sanoa EI, minkä takia joudun usein tilanteisiin, jotka saavat minut ahdistuneeksi "kun taas menin suostumaan johonkin". Lisäksi lähipiirissäni on pitkäaikainen "ystävä", joka ottaa yhteyttä aivan liian usein ja minulla ei ole aikaa jatkuvasti jauhaa puhelimessa hänen asioitaan, nainen kertoo.

Lisämutkia matkaan tuo elämä, joka ei ole vain yhdellä paikkakunnalla, vaan Eija matkustaa vuoroin etelään, vuoroin pohjoiseen.

– Ajoittain haluaisin uusia tuttavuuksia enemmän tänne pääkaupunkiseudulle, kavereita joiden kanssa voisi joskus käydä kahvilla tms. ja katkaista hetkeksi pitkät työpäivät. Mutta sitten ei toisaalta ole aikaa lähteä oikeasti kovin usein. Täällä Helsingin päässä ollessani keskityn lähinnä töiden tekemiseen ja pohjoisessa on sitten se niin sanottu vapaa-aika, jonka vietän lastenlasten kanssa.

Myös oman äidin kuolema koskettaa vielä ja suru tuo mukanaan muun muassa ahdistavia unia. Arjen kiire vaikutti Eijaan siten, että hän ei ole saanut aikaa kunnolla käsitellä tunteitaan.

Lifecoach Maaretta Tukiaisen neuvot:

Elämäsi on tällä hetkellä kiireistä ja kuormittavaa. Teet paljon töitä ja matkustat edestakaisin poikasi perheen luona pohjoisessa. Riennät herkästi auttamaan muita, mutta milloin olet viimeksi pysähtynyt pohtimaan, mitä itse tarvitset voidaksesi hyvin? Jotta voisit tehokkaasti johtaa omaa energiaasi, tämän miettiminen on ensiarvoisen tärkeää.

Päiväkirjastasi tulee esille unen vähyys ja äitiisi liittyvät painajaiset. Suosittelen äidin kuoleman käsittelyä mahdollisimman pian ratkaisukeskeisen terapian avulla sekä tunnelukkotestin tekemistä. Terapeutin kanssa voisit myös käydä läpi testin tuloksia.

Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin se, että pysähtyisit kuuntelemaan itseäsi ja sitä, kuka pohjimmiltasi kaiken venymisesi, suorittamisesi ja muiden ihmisten palvelemisen alla oikein olet. Ehkä voisit kokeilla myös lyhyitä meditaatiohetkiä aamuisin. Jos olet tottunut sähköisiin työkaluihin, lataa mindfulness-applikaatio puhelimeesi ja meditoi sen avulla. Jo viiden minuutin pysähtyminen päivittäin auttaa. Täältä voit löytää sinulle sopivia mietiskelyapplikaatioita.

Mitä tulee puhelimessa aikaasi kuluttavaan ystävääsi, sinun olisi hyvä opetella suojaamaan itseäsi ja laittamaan ympärillesi rajat. Mieti, mikä on pahin asia, mikä voi tapahtua, jos sanot ystävällesi, ettet jaksa puhua hänen kanssaan. Loppuuko maailma? Suuttuuko hän iäksi? Jos suuttuu, mieti onko hän se ystävä, jonka seuraa tulet jatkossa kaipaamaan. Jos hän taas on todellinen ystävä, hän ymmärtää tilanteesi ja antaa sinulle tilaa olla yksin.

Mieti myös, miten muutenkin voit jatkossa opetella sanomaan ei. Kun joku kysyy sinulta palvelusta, mieti, miten voisit saada aikaa miettiä vastaustasi tarkemmin. Voitko esimerkiksi sanoa, että palaat asiaan myöhemmin? Kun luot itsellesi jonkin rauhoittavan metodin, jonka avulla saat vähitellen kyllä-vastaukset muuttumaan ei:ksi, alat olla jo voiton puolella. Tunnet olosi kevyeksi ja sinun on helpompi hengittää. Alat huomata, että elämässäsi on aikaa ja tilaa asioille, jotka tuovat iloa ja nautintoa juuri sinun elämääsi. Olet päässyt oman energiasi herraksi.

Opettele kirjaamaan ylös asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja joista voit olla kiitollinen. Siihen käy joko vanhanaikainen päiväkirja tai voit tehdä saman esimerkiksi Live Happy -applikaation avulla.

Lifecoach-teksti: Maaretta Tukiainen

Koti-osion työryhmä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat