Mainos

Lieksassa harkittu rahapalkintoa tupakoinnin lopettajille – "mutta sitten pitäisi palkita myös ne, jotka alkavat liikkua enemmän"

Lieksan kaupungin henkilöstöstä vastaava sivistystoimenjohtaja Arto Sihvonen ei tyrmää täysin rahapalkitsemista tupakoinnin lopettajille.

Tänään kerrottiin, että Lieksan kaupunki ryhtyy edistämään kuntalaisten terveyttä järein keinoin pidentämällä tupakoitsijoiden työaikaa tai vähentämällä rahapalkkaa jokaisesta työajalla poltetusta tupakasta. Nyt siis tupakoitsijoille on tiedossa keppiä, mutta porkkanan tarjoaminenkin oli harkinnassa.

– Olemme keskustelleet rahalla palkitsemisestakin, mutta sittenhän meidän pitäisi palkita tasa-arvon nimissä myös niitä, jotka ryhtyvät liikkumaan enemmän tai syövät terveellisemmin. Rahapalkintoahan on käytetty yritysmaailmassa, pohtii Sihvonen.

THL:n mukaan tutkimuksissa on havaittu, että porkkanan tarjoaminen kepin sijaan on tuottanut tuloksia ja tupakoiminen on vähentynyt.

2:36

Jokainen tupakka maksaa työntekijälle

Lieksassa työntekijät joutuvat lokakuusta alkaen korvaamaan jokaisesta työajalla poltetusta tupakasta 10 minuuttia aikana tai myöhemmin rahana.

Sihvosen mukaan päätöksen takana on rajut tilastotiedot siitä, kuinka paljon lieksalaiset nuoret ja raskaana olevat polttavat.


– Tupakointi aiheuttaa myös sote-kuluja, joita pyritään terveyden edistämisen ohella vähentämään. Tupakointi väheni selvästi jo 2011, kun Lieksa julistautui savuttomaksi ja nyt uuden tiukemman ohjeistuksen valmistelu on tuonut työterveyshuoltoon uusia asiakkaita.

– Haluamme ennen kaikkea tukea lopettajia henkilökohtaisesti, mutta olemme valmistautuneet myös ryhmätukeen. Virkaehtosopimuksessahan määritellään työaika eikä siellä puhuta mistään tupakkatauoista, lisää Sihvonen.

1:45

Yksilön vastuu korostuu 

Sihvosen mukaan kunta ei halua mitään valvontakomissiota eikä urkintaa tupakoitsijoille.

– Haluamme korostaa yksilön vastuuta emmekä aio laittaa pystyy valvontakomissiota vaan jokainen itse ilmoittaa tupakoinnistaan. Toki esimies on se, joka on vastuussa. Esimies sopii myös sen, miten tupakointi korvataan. 

– Kellokortti työpaikoissa se on selkeää, koska se näkyy kortista. Rahakorvaus puolestaan lasketaan matemaattisella kaavalla sen mukaan paljonko työaikaa on tekemättä, tarkentaa Sihvonen.

Sihvosen mukaan Lieksassa ei lähdetä suoraan leikkaamaan tupakoitsijoiden palkasta THL:n laskennallista tupakoitsijan kustannusta, mikä on 1300 euroa vuodessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.