Libanonissa lähes 400 haavoittui poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa – poliittisen eliitin syrjäyttämistä vaaditaan

Libanonin eilisissä mielenosoittajien ja poliisin yhteenotoissa loukkaantuneiden määrä on lähes 400, kertovat pelastustyöntekijät. Aiemmin luvun kerrottiin olevan yli 200.

Loukkaantuneiden joukossa on sekä mielenosoittajia että poliiseja.

Mielenosoittajat alkoivat heitellä kiviä ja kasviruukkuja poliiseja päin, kun nämä olivat vartioimassa parlamentille vievää tietä Beirutissa. Poliisi vastasi käyttämällä vesitykkiä ja kyynelkaasua. Yhteenotot kestivät muutaman tunnin.

Talouskriisistä kärsivässä Libanonissa protestiliike on vaatinut koko maan poliittisen eliitin syrjäyttämistä. Pääministeri Saad Haririn hallitus erosi lokakuun lopussa, mutta uutta hallitusta ei ole saatu vielä aikaiseksi.

Hallituksen muodostaminen yhä jumissa

Protestiliike on vaatinut koko maan poliittisen eliitin syrjäyttämistä ja teknokraattihallituksen asettamista. Pääministeri Saad Haririn hallitus erosi lokakuun lopussa, mutta ministerit ovat jatkaneet tehtävissään väliaikaisesti, koska uutta hallitusta ei ole saatu vielä aikaiseksi. Poliittiset ryhmät sopivat joulukuussa entisen opetusministerin Hassan Diabin nostamisesta pääministeriksi, mutta sen jälkeen edistystä ei ole tapahtunut.

Vaikeudet hallituksen muodostamisessa ovat suututtaneet mielenosoittajia, joiden mielestä poliitikot yrittävät pitää kiinni asemistaan.

– Olen täällä koska yli 90 päivän mielenosoitusten jälkeen he kiistelevät yhä osuuksistaan hallituksessa. On kuin he eivät olisi nähneetkään meidän liikettämme. Kansan suuttumus on ratkaisu tähän, sanoi 23-vuotias Maya-niminen mielenosoittaja.

Libanonissa hallituksen muodostaminen on aina hankala prosessi, sillä maan monimutkainen poliittinen järjestelmä on rakennettu ylläpitämään tasapainoa eri uskonnollisten ja poliittisten ryhmien välillä. Mielenosoittajat ovat kuitenkin vaatineet vanhan systeemin kuoppaamista ja korvaamista puolueettomilla asiantuntijoilla.

Libanonin valtio on velkaantunut pahasti, ja talouskriisi on iskenyt pienituloisiin libanonilaisiin. Maailmanpankki on varoittanut, että jos poliittista pattitilannetta ei ratkaista pian, voi köyhyysaste maassa nousta puoleen väestöstä.

Lue myös:

    Uusimmat