Protestit yltyvät jälleen Libanonissa, poliisi käyttänyt kyynelkaasua – toistaiseksi kaksi ministeriä on eronnut tiistaisen räjähdyksen jälkeen

Beirutin tilanne on neljä päivää räjähdyksen jälkeen yhä kaoottinen – myös Libanonin koronaluvut ovat kääntyneet nousuun 3:56
Video: Beirutin tilanne on ollut kaoottinen tuhoisan räjähdyksen jälkeen

Beirutissa mielenosoittajat ja turvallisuusjoukot ovat jälleen ottaneet yhteen, ja poliisi on käyttänyt kyynelkaasua yrittäessään hajottaa kiviä heittelevien protestoijien joukkoa lähellä parlamenttia.

Guardianin mukaan liikkeellä on jopa tuhansia ihmisiä. Mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa tiistain tuhoisan räjähdyksen jälkeen.

BBC:n mukaan protestoijat heittelivät esineitä myös kauppoja päin Beirutin keskustassa ja yrittivät päästä parlamenttitalolle barrikadien läpi. Tilanteessa syttyi myös tulipalo.

Kyseessä on toinen perättäinen ilta, kun mielenosoittajat ovat kaduilla Libanonissa. Viime yönä satoja loukkaantui protesteissa ja yhden poliisin kerrottiin kuolleen.

Mielenosoittajat tunkeutuivat useisiin ministeriöihin, kunnes armeija hääti heidät pois. Armeija käytti myös kumiluoteja ja kyynelkaasua hajottaakseen keskustaan kokoontuneen mielenosoituksen.

Räjähdys on nostattanut kiukkua korruptoitunutta hallintoaan kohtaan, sillä sen aiheuttaneen ammoniumnitraatin tiedettiin olleen vaarallista, mutta sitä ei siitä huolimatta siirretty pois satamasta.

Toistaiseksi kaksi ministeriä on eronnut tehtävästään räjähdyksen jälkeen. Ensimmäisenä erostaan kertoi tiedottamisesta vastannut ministeri Manal Abdel Samad, sen jälkeen ympäristöministeri Damianos Kattar.

Myös jotkut kansanedustajat ovat jättäneet tehtävänsä räjähdyksen jälkeen.

250 miljoonaa euroa tukea

Libanonille on luvattu 250 miljoonaa euroa apua sunnuntaina pidetyssä videokonferenssissa, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin toimistosta kerrotaan. Macron johti konferenssia, jonka teemana oli kansainvälinen tuki Beirutin tiistaisen räjähdyksen runtelemalle maalle.

Konferenssin osanottajina oli muun muassa valtionpäämiehiä sekä järjestöjen johtajia. Siihen otti osaa myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

BBC kertoo, että konferenssissa luvatun tuen lisäksi kokoontumisessa myös vaadittiin Libanonilta uudistuksia. Lahjoittajat olivat valmiita tukemaan Libanonia toipumisessa pidemmällä tähtäimellä, mutta hallituksen olisi vastaavasti oltava valmis kuuntelemaan kansalaisten muutosvaatimuksia.

Lue myös:

    Uusimmat