Libanonin presidentti yrittää pelastaa maan kaoottista tilannetta – lupasi suuria presidentilinnan edustalle kokoontuneille mielenosoittajille

Libanonin presidentti Michel Aoun kehotti tänään kansalaisia yhdistymään uudistusten taakse yli kaksi viikkoa kestäneiden maanlaajuisten mielenosoitusten jälkeen.

Protestit johtivat hallituksen kaatumiseen aiemmin tällä viikolla. Mielenosoituksissa on vaadittu perusteellisia uudistuksia suurissa talousvaikeuksissa olevan Libanonin poliittiseen järjestelmään.

Televisiopuheessa Aoun sanoi, että korruption torjumiseksi, talouden korjaamiseksi ja siviilihallituksen kokoamiseksi on laadittu tiekartta.

– Se ei tule olemaan helppoa ja haluamme teidän panostustanne, hän sanoi puheessaan.

Vaikeuksissa oleva presidentti kohdisti sanansa monituhatpäiselle tukijajoukolle, joka oli kokoontunut presidentinlinnan ulkopuolelle Beirutiin ennen iltapäiväksi suunniteltuja hallituksen vastaisia mielenosoituksia.

Protesteissa vaaditaan radikaaleja muutoksia Libanonin poliittiseen järjestelmään

Mielenosoittajat ovat vaatineet loppua Aounin hallinnolle ja radikaaleja muutoksia poliittiseen järjestelmään, joka on ollut samojen ihmisten ja perheiden hallinnoima vuosina 1975–1990 käydystä sisällissodasta lähtien.

Aounin tukijat sanovat kaiken kaikkiaan tukevansa mielenosoittajien vaatimuksia, mutta olevansa vakuuttuneita siitä, että presidentti on se, joka kykenee ajamaan uudistukset läpi.

– Kenraali Aoun on reformisti ja rehellinen mies, ei korruptoitu tai varas. Valtiossa on ollut korruptiota 30 vuoden ajan. Presidentti ei ole vastuussa. Hän yrittää taistella lahjusten ottoa vastaan, Dianaksi esittäytynyt tukija sanoi AFP:lle.

Aounin puolueella on enemmistö eduskunnassa yhdessä liittolaistensa kanssa. Liittolaisiin lukeutuu esimerkiksi voimakas shiialiike Hizbollah.

Puoluetta johtaa Aounin vävy Gibran Bassil, yksi mielenosoittajien eniten parjaamista henkilöistä.

Bassil toimi ulkoministerinä ennen hallituksen eroamista tiistaina. 

Uutista päivitetty 3.11.2019 kello 19:43. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja