Lewis Hamiltonin Ferrari-siirrosta paljastui järisyttäviä yksityiskohtia

Lewis Hamiltonin tuoreesta sopimuksesta Ferrarin kanssa tiedetään toistaiseksi varmuudella vain vähän, mutta mediaan tihkuneiden tietojen mukaan britti ansaitsee italialaistallissa huikeita summia.

– Scuderia Ferrari on iloinen saadessaan ilmoittaa, että Lewis Hamilton liittyy talliin vuonna 2025, monivuotisella sopimuksella.

Edeltävä virke on toistaiseksi ainoa virallinen tiedote, jonka Ferrari on seitsemänkertaisen maailmanmestarin sopimuksesta julkaissut.

Hamiltonin sopimuksesta liikkuukin tällä hetkellä kovin paljon erilaista tietoa. Ei esimerkiksi ole lainkaan selvää, kuinka monta kautta britin sopimus kattaa. ”Monivuotinen” on monessa yhteydessä tulkittu kolmevuotiseksi, mutta erilaisten arvioiden mukaan kolmas vuosi saattaa olla vain optio.

Toisen näkemyksen mukaan Hamiltonin sopimus on vain kaksivuotinen ja jopa tässäkin skenaariossa jälkimmäinen vuosi kisakuskina saattaa olla ehdollinen.

Kuskisopimuksen vuosiansioarviot ovat puolestaan liikkuneet F1-mediassa 50 miljoonasta aina lähes sataan miljoonaan euroon.

Laajasti siteerattu italialaissivusto Formula1.uno kirjoittaa Hamiltonin vuosiansioiden kapuavan Ferrarilla noin sataan miljoonaan dollariin 2+1-vuotisella sopimuksella, mikä tekisi britistä tallin historian parhaiten palkatun F1-kuljettajan.

Formula1.unon esittämässä vuosiansiossa mukaan on laskettu palkan lisäksi myös sponsorisopimuksista, imago-oikeuksista ja bonuksista saatavat tulot.

Urheilun talousjournalismiin keskittyvän ranskalaisen Sportunen tietojen mukaan Hamiltonin sopimus on mallia 1+1, ja palkka ensi vuonna olisi noin 80 miljoonaa euroa. Tästä 20 miljoonaa ohjattaisiin bonusmaksuina suoraan Hamiltonin omalle hyväntekeväisyysjärjestölle.

Hamiltonin on kerrottu ansaitsevan alkavasta kaudesta Mercedeksellä 45 miljoonaa dollaria ennen bonuksia.

Ferrarin brändilähettilääksi jättisummalla

Ympäri maailman supersuositun Hamiltonin vaikutus Ferrarin brändiarvoon on massiivinen, mikä näkyi välittömästi myös yhtiön osakkeen kehityksessä loppuviikosta, kun tieto hänen sopimuksestaan tuli julkiseksi.

Ferrarin kurssi kipusi yhden päivän aikana peräti kuusi prosenttia Hamiltonin sopimusuutisen jälkeen. 

Tätä silmällä pitäen Hamiltonin eri tahojen uutisoima kuskiuran jälkeinen Ferrarin brändilähettilyys käy järkeen. 

Hamiltonin on huhuttu aiemmin viime kauden aikana tarjonneen itseään Mercedeksen brändilähettilääksi. Kymmenvuotinen sopimus olisi ollut arvoltaan yhteensä 250 miljoonaa dollaria ja jatkunut vuoteen 2035. Hamiltonin lisäksi yhteistyön hedelmiä olisi korjannut etenkin kuljettajan perustama Mission 44 -hyväntekeväisyysrahasto. 

Mercedeksen hallituksen on kuitenkin kerrottu torjuneen brittikuskin lähettiläsehdotuksen viime vuonna, mikä saattoi näin jälkikäteen ajateltuna olla ratkaiseva tekijä yhteistyön päättymiselle.

Ferrarille sitä vastoin Hamiltonin brändiarvon hyödyntäminen näyttää sopivan. Ökyrikkaan Agnellin perheen pään ja Ferrarin nykyisen puheenjohtajan John Elkannin on kerrottu ostaneen idean lähettilyydestä, ja yhteistyösopimuksen arvo voi arvioiden mukaan kohota yli 400 miljoonaan euroon.

Sportunen mukaan Elkann on myös ehdottanut yhteisen 250 miljoonan euron suuruisen rahaston perustamista, mikä mahdollistaisi Hamiltonin projektien sujuvan rahoittamisen samalla, kun hän työskentelisi Ferrarin brändilähettiläänä.

Lue myös:

    Uusimmat