Levottomuudet uhkaavat jälleen Egyptin muinaismuistoja

Egyptissä useamman vuoden kaivauksilla työskennellyt suomalaistutkija on huolissaan Egyptin muinaismuistoista.

Tällä hetkellä Helsingin yliopiston egyptologian dosenttina toimivan Jaana Toivari-Viitalan mukaan syrjäytetyn presidentin Mohamed Mursin kannattajien ryöstely on aiheuttanut erityistoimia, joilla muinaismuistoja yritetään suojata tuhotoimilta.

Keväällä Suomeen palannut Toivari-Viitala kertoo, että Egyptin muinaismuistohallintoa edustava ministeri sulki toissapäivänä kaikki maan arkeologiset kohteet, museot ja muinaismuistohallinnon virastot määräämättömäksi ajaksi.

Päätöksen taustalla on Mursin kannattajien ryöstely Keski-Egyptissä sijaitsevassa Malawin museossa. Mursin kannattajat ovat Toivari-Viitalan mukaan myös uhanneet polttaa Alexandrian kirjaston.

Määräämätön aika jäi museoiden ja muinaismuistonähtävyyksien osalta varsin lyhyeksi, sillä jo eilen ministeri perui niiden osalta päätöksen. Muinaismuistohallinnon virastot pysyvät sen sijaan tiettävästi edelleen kiinni. Päätös on merkittävä paitsi ulkomaalaisille tutkijoille myös paikallisille, jotka saavat elantonsa kaivauksista. Jos virastot pysyvät kiinni, kukaan ulkomaalainen ei pääse tekemään kaivaustyötä, koska paperityö työlupia varten pitää hoitaa muinaismuistohallinnon kanssa.

– Esimerkiksi Luxor elää turismista ja arkeologisista kaivauksista. Ihmisillä oli tosi tukalat oltavat jo keväällä. He miettivät vain, miten saavat ruokaa perheelleen. Viiden vuoden aikana joka vuosi tilanne muuttui aina vain pahemmaksi. Nyt tilanne on tietysti edelleen vain pahentunut, Toivari-Viitala kuvailee.

Mursin kannattajat ovat levottomuuksien aikaan poltelleet myös paljon koptikristittyjen kirkkoja ja kauppoja.

Mursin aikana muinaismuistot heitteillä

Toivari-Viitalan mukaan vallanvaihto Egyptissä on arkeologin silmin varsin tervetullut, sillä Mursin hallinto suhtautui hyvin välinpitämättömästi muinaismuistoihin.

– Kun Mursi oli vielä vallassa, paikallisilla oli paljon laittomia kotikaivauksia. Lisäksi arkeologeja häädettiin aseella uhaten töistä kaivauspaikoilta.

Suomen egyptologisen seuran jäsenlehdessä asiaa puitiin jo alkukeväästä. Al ahram -lehden toimittaja oli saanut paikallisen virkamiehen nimettömänä myöntämään, etteivät muinaismuistot kiinnostaneet lainkaan hallintoa.

Toivari-Viitalan mukaan Mursin tuhon merkkejä oli nähtävissä jo pitkään.

– Kenttätöissä huomasi Mursin hallinnon rapauttavan vaikutuksen koko yhteiskunnan infrastruktuurissa. Luxorissa, joka on ollut erittäin turvallinen turistikaupunki, turistien ryöstöt yleistyivät hirveästi. Meidän vuokra-asuntomme ryöstettiin ja pari viikkoa myöhemmin heräsimme ammuskeluun, kun naapuri yritti estää oman talonsa ryöstön. Koko yhteiskuntarakenne oli jotenkin täysin murtunut jo silloin. Millään ei tuntunut olevan mitään väliä, Toivari-Viitala kuvailee.

Verta molempien käsissä

Toivari-Viitala näkee Egyptin tämän hetkisen tilanteen hyvin huolestuttavana.

– Tällä hetkellä tilanne näyttää todella pahalta. Verta on molempien osapuolten käsissä, mutta eivät nämä Mursin kannattajatkaan ole puhtaita pulmusia – kyllä heilläkin on aika paljon omallatunnolla.

Toivari-Viitalan mukaan Mursin kannattajien hampaissa ovat olleet vuosien mittaan paitsi toisuskoiset myös toiset muslimit. Egyptologina häntä hiertää myös Mursin kannattajien asenne muinaismuistoihin.

– Muinaismuistot eivät ole olleet heidän silmissään minkään arvoisia. Mursin aikana joku näistä ääri-islamilaisista saarnaajista oli ylpeillyt olleensa Afganistanissa Buddha-patsaiden tuhoamisen aikaan ja uhonnut sfinksin olevan seuraavaksi vuorossa, Toivari-Viitala perustelee näkemystään.

Lue myös:

    Uusimmat