Kuvat: Tältä näyttää Isisin tuhon kohteena oleva korvaamaton Palmyra

Viime yönä se viimein varmistui: Isis räjäytti sunnuntaina tuhansia vuosia vanhan temppelirakennuksen Syyrian Palmyrassa.

Arkeologian näkökulmasta tämä on traaginen tuhotyö, muttei ensimmäinen laatuaan. Luultavasti se ei myöskään jää viimeiseksi.

– Isisin hallitsema alue on täynnä arkeologisia kohteita. Sanotaan, että koko alue on vaarassa, eikä se ole yhtään liioittelua, kertoo Lähi-idän arkeologian dosentti Sanna Aro-Valjus.

Assyriologi Aro-Valjus on matkustanut 2000-luvulla Syyriaan useita kertoja ja käynyt myös Palmyrassa.

– Palmyra on yksi Lähi-idän roomalaiskauden tärkeimmistä kohteista, ellei tärkein kohde. Sieltä on hyvin haikeat muistot, varsinkin kun nyt seuraa näitä tapahtumia. Olen kiitollinen, että pääsin näkemään ne monumentit.

"Osa kollegoista ei suostu evakuoitavaksi"

Aro-Valjus tietää useita syyrialaisia ja irakilaisia kollegoita, jotka ovat yhä alueella.

– Siellä alueella on paljon kollegoita, esimerkiksi Mosulissa museotyöntekijöitä, jotka ovat paikallisia asukkaita. He rakastavat alueensa historiaa ja muinaismuistoja, ja heillä on suuri huoli niistä. He eivät todennäköisesti suostu evakuoitavaksi mihinkään.

Yksi näistä kollegoista oli 82-vuotias eläköitynyt arkeologi Khaled al-Assaad, joka oli jo 50 vuotta työskennellyt Palmyran antiikkisten muinaismuistojen johtajana.

Isis teloitti al-Assaadin ja ripusti tämän ruumiin nähtäville, varoitukseksi muille.

– Tunsin Khaled al-Assaadin. Hän sanoi, että on Palmyrassa syntynyt ja että myös kuolee siellä. Hän kieltäytyi lähtemästä Palmyrasta, se oli häneltä henkilökohtainen, tietoinen valinta, sanoo Aro-Valjus.

Aro-Valjus ei ole matkustanut Syyriaan vuoden 2010 jälkeen, eikä ole varma, pääseekö enää elinaikanaan maahan matkustamaan.

– En olisi vuonna 2010 uskonut, että matka jää viimeiseksi, enkä enää seuraavana vuonna pääsisi palaamaan sinne. Vähän harmittaa, että olin niin kiltti ja tottelin Ulkoministeriön matkustustiedotteita, olisi Aleppoon vielä voinut vuonna 2011 mennä.

ISIS tuhonnut ja ryöstänyt lukuisia kohteita

Isisin tuhoamat arkeologiset kohteet ovat herättäneet huomiota aiemminkin. Länsimaissa erityisesti näyttävien monumenttien tuhot aiheuttavat surua, vaikka arkeologian näkökulmasta pienet kohteet saattavat olla pahempia menetyksiä.

– Länsimaailma arvostaa näyttäviä kohteita, mutta suurempi tuho tapahtuu pienissä paikoissa, joita Isis ryöstökaivelee. Niitä ei olla vielä ehditty paljoa tutkia ja dokumentoida, joten ryöstökaivelun myötä niiden tarjoama tieto katoaa totaalisesti, sanoo Aro-Valjus.

Seuraavana huolenaiheena on paitsi Isisin jo hallinnoimien alueiden monumenttien tulevaisuus, niin myös Syyrian pääkaupungin Damaskoksen kohtalo. Isis on edennyt kohti Damaskosta, jonne on tiettävästi evakuoitu useita tärkeitä muinaismuistoja.

Osa tärkeistä kohteista saatu evakuoitua

Arkeologisia kohteita on Syyrian muinaismuistoviranomaisten mukaan saatu evakuoitua jonkun verran, myös Palmyrasta. Isisin valloittamille alueille on kuitenkin jäänyt vielä lukuisia kohteita, ihmisistä puhumattakaan.

Joitakin esineluokkia, kuten muinaisia kirjoituksia, voitaisiin tallentaa digitaaliseen muotoon, jolloin niiden tieto jäisi elämään, vaikka alkuperäinen esine tuhoutuisikin. Isis on ehtinyt polttaa tuhansia harvinaisia kirjoja ja käsikirjoituksia.

Aro-Valjus ehdotti jo kolme vuotta sitten erityisten muinaismuistonsuojelujoukkojen lähettämistä Syyriaan.

– Mutta se on vain toiveunta. Länsimaalaiset eivät lähde konfliktiin mukaan edes pelastamaan ihmishenkiä, saatikka sitten monumentteja.

Lue myös:

    Uusimmat