Mainos

Leukemiaa sairastava 4-vuotias sai kerrankin punnita ruokansa itse – "Vilhon ensimmäinen reaktio oli vau!"

Porilaisruokakauppa avasi sunnuntaina ovensa tuntia aikaisemmin pienille syöpäpotilaille, jotka eivät infektioriskin takia voi käydä kaupassa muiden kanssa.

Yksi lapsista oli leukemiaa sairastava 4-vuotias Vilho. Hänen äitinsä Minna Sookari kertoo lapsen iloinneen nimenomaan ruoan ostamisesta paikallisessa ruokakaupassa – leluhyllyn pienuus ei haitannut.

– Vilhon ensimmäinen reaktio oli "vau", kun hän näki kaupan sisältä. Vilho oli innoissaan, kun pääsi itse kerrankin punnitsemaan ruokia, se oli iso juttu. Toki lelu- ja karkkihyllystäkin jotakin tarttui mukaan, mutta ruoan valitseminen oli se iso juttu. "Äiti äiti, voidaanko ostaa myös melonia", kertoo Sookari pojan reaktioista.

Porilaisyritykset ovat avanneet ovensa yksityisesti vakavasti sairaille lapsille aikaisemminkin.

– Kesällä teimme retken, jossa lapset pääsivät ensin lelukauppaan, ja sen jälkeen vielä ravintolaankin.

Sookari kertoo lapselle retkistä vasta edellisenä iltana pettymyksiä minimoidakseen.

– Usein käy niin, että tulee esimerkiksi nuha, emmekä pääsekään, siksi kerron tällaisista menoista vasta viime metreillä. Jokin aika sitten energialaitos järjesti pop-konsertin, jossa lapsille oli oma aitionsa. Silloin Vilho tuli kipeäksi, joten sinne emme päässeet. 

Rankimmat hoidot takana

Vilhon leukemia todettiin tammikuussa 2015 hänen ollessaan 3-vuotias.

– Rankimmat hoidot olivat ensimmäisenä vuonna, en muista siitä lähes mitään. Nyt ne ovat takana päin, ja ehkä pikkuisen jo uskaltaa miettiä tulevaakin. Toki pelko nakertaa aina taustalla, Sookari sanoo. 

Minna Sookari kertoo, että Vilhon hoitosuunnitelmana on, että hän saa hoitoja ensi heinäkuun loppuun.

– Jos sairaus todetaan voitetuksi silloin, jatkuu eristys kuitenkin vielä jopa vuoden. Vilholla alkaisi eskari vuoden päästä elokuussa, mutta siihen alkuun hän ei varmastikaan ehdi mukaan.

Perhe ei voi toistaiseksi käydä paikoissa, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Muun muassa retket uimahalliin ja sisäleikkipaikkoihin jäävät väliin. Ulkoleikkikentillä Vilho voi käydä, mutta siinäkin on rajoittensa.

– Kun menemme leikkikentälle, Vilho huutaa jo kaukaa: "Äiti, siellä on joku, minä näen jonkun!". Aina pitää olla kuitenkin tarkkana, jos jollakin on vaikkapa nuhaa, sillä silloin Vilho ei voi mennä lähelle. 

Uusia ostosreissuja suunnitellaan jo

Seuraava kauppareissu näyttäisi näillä näkymin olevan paikallisen syöpäyhdistyksen järjestämä vierailu Prismaan.

– Vilho on kysynyt, että milloin hän saisi mennä kauppaan niin, että siellä on paljon ihmisiä. Siihen en osaa vielä vastata, Minna Sookari sanoo.

K-ruokamarketin kauppias Joonas Huhtasalo kertoo suunnittelevansa jo seuraavaa ostostapahtumaa.

– Oli mukava nähdä miten lapset iloitsivat, kun saivat itse punnita banaanit. Seuraavan kerran ryhmä voisi tulla kauppaan ennen joulua – saisivat kerrankin itse valita joulukalenterinsa, Huhtasalo sanoo.

Lasten vierailusta porilaiseen K-ruokamarket Cityyn kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja