"Lepakoita meillä on jääkaapissa" – Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoivataan luonnonvaraisia eläimiä

Villieläinsairaalassa hoivataan loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä. Tällä hetkellä hoidossa on esimerkiksi lepakko, helmipöllö ja kyhmyjoutsen.

Moni turisti ja kantakaupunkilainenkin viettää kesälomastaan ainakin yhden päivän Suomen ainoassa eläintarhassa, Korkeasaaressa. Asiakkaiden kohtaamien eläinten lisäksi Korkeasaaressa toimii myös vähemmän tunnettu villieläinsairaala

Villieläinsairaalassa hoivataan loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä, eikä sinne pääse vierailemaan. Tällä hetkellä hoidossa on esimerkiksi lepakko.

– Myöhäissyksyn kohmeisia lepakoita, jotka eivät ole osanneet mennä horrostamaan, on meillä jääkaapissa, kuraattori Ville Vepsäläinen paljastaa.

Kuraattorit ovat Korkeasaaren eläintenhoitajien lähiesimiehiä. He esimerkiksi hoitavat ja siirtävät eläimiä ja rakentavat tiloja. Vepsäläinen on työskennellyt Korkeasaaressa noin viisi vuotta.

Lepakoille ei ole olemassa erityistä lepakkokaappia – niille kelpaa tavallinen jääkaappi. Luonnossa lepakot tavallisesti horrostavat talven läpi ja niiden elintoiminnot hidastuvat.

– Täällä ovea availlaan, jotta kaappiin tulee happea, ja lisäksi niille syötetään pieniä jauhomatoja. Eli ne eivät nuku koko ajan.

Villieläinsairaalassa asuvat myös helmipöllö, jolta on katkennut siipisulkia, sekä kyhmyjoutsen.

– Nyt on hiljaisin aika vuodesta, keväällä on ihan erilaista. Voi olla pahimmillaan 30 oravanpoikasta kerralla. Hylkeenpoikasia tulee huhtikuussa, Vepsäläinen kertaa.

Villieläinsairaalassa talvea viettää myös yhdeksän siiliä. Siili on ujo kaveri: se asuu sairaalamajassaan heinien seassa tai mökissä, katseilta piilossa.

– Nämä siilit ovat sellaisia, joita ihmiset ovat hyvin pieninä löytäneet pihoiltaan loppusyksystä. Niitä lihotetaan, ja hyvin monesti ihmiset haluavat hakea oman siilinsä myöhemmin pois, Vepsälänen sanoo.

Niin – on tärkeää saada se oma tuhisija takaisin tuttuun pihapiiriin. 

– Pari vuotta sitten meillä oli siiliennätys, yhtenä päivänä maksimi oli melkein sata. Niillä on monenlaisia tiloja, joita voidaan jakaa vanereilla. Jokaisella siilillä on yksiö, koppi ja heinää. Hyönteisistä nekin pitävät.

Tiesitkö? Korkeasaaren eläimetkin saavat joululahjoja! Katso lisää videoilta!
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja