Leo Harkimo kertoo koulukiusaamisesta avoimesti: "Sanoin isälle, että ei mitään hätää – osaan hoitaa tämän itse"

13:49

19-vuotias Leo Harkimo kertoo, ettei uskaltanut toisinaan ala-asteella mennä jääkiekko-otteluiden jälkeen kouluun, koska pelkäsi kiusaamista. Hänen isänsä Hjallis Harkimo omisti siihen aikaan Jokerit-jääkiekkojoukkueen.

Leo Harkimo kertoo kiusaamisen olleen ala-asteella henkistä, muun muassa huutelua. Hän uskoo kiusaamisen johtuneen pitkälti siitä, että molemmat vanhemmat olivat paljon julkisuudessa. Leo Harkimon isä Hjallis Harkimo oli kiusaamisen aikaan, noin kymmenen vuotta sitten, Jokerit-jääkiekkojoukkueen pääomistaja ja äiti, Leena Harkimo, kansanedustaja.

– Kiusaaminen alkoi, kun olin noin kymmenen. Siinä paikkeilla, kun muut alkoivat ymmärtää sukunimeni. On tosi vaikea kysymys, että miksi minua kiusattiin. Varmaan siksi, kun vanhemmat olivat molemmat lööpeissä. Olin varmaankin helppo kohde, Leo Harkimo sanoo.

Hän kertoo kiusaajien pääasiassa huudelleen, mutta muunkinlaista kiusaamista oli.

– Kerran menin koulussa omalle lokerolle, ja kiusaajat tulivat taakseni. Yksi heistä laittoi kameran kasvojeni eteen ja otti kuvan. He naureskelivat kuvalle, en tiedä, levittivätkö he sitä. Tuo tapaus on jäänyt mieleeni.

Kouluun ei uskaltanut mennä, jos Jokerit hävisi

Leo Harkimo ei halunnut mennä kouluun, jos Jokerit hävisi HIFKiä vastaan helsinkiläisjoukkueiden ottelussa. Hän tiesi kiusaamisen yltyvän.

– Kun Jokerit hävisi, en oikein uskaltanut mennä kouluun, kun tiesin, että sieltä se tulee taas niskaan.

Vanhemmat huomasivat, että jotakin on pielessä, kun poika ei halunnut mennä kouluun.

–Siinä kohtaa he huomasivat asian. Ja myös siitä, että tulin välillä masentuneena kotiin.

"Yritin handlata tilanteen itse"

Leo Harkimo kertoo, että ala-asteella häntä kiusasivat samanikäiset lapset, yläasteella häntä itseään hiukan vanhemmat.

– Se oli todella vaikeaa. Yritin pitää asian omana tietonani. En halunnut puhua asiasta opettajille enkä vanhemmille. Yritin handlata tilanteen itse.

Lopulta asia alkoi selvitä vanhemmille, mutta opettajille Leo ei koskaan asiasta kertonut. Hjallis Harkimo on kertonut aiemmin valvoneensa öitä poikansa kiusaamisen takia.

–Äiti ja isä huolestuivat, kun olin allapäin ja halusivat auttaa. Sanoin iskälle kuitenkin, että ei mitään hätää, osaan hoitaa tämän.

Leo Harkimo kertoo kiusaamisen loppuneen yläasteella.

– Aluksi ei ollut kovin paljon kavereita, mutta sitten heitä alkoi tulla. Isoin helpotus oli, kun menin kolmeksi vuodeksi Amerikkaan yläasteen jälkeen. Siellä sain olla rauhassa ja vain yksi muiden joukossa.

Vantaalaiskoulun tapahtumat mietityttävät

Leo Harkimo kertoo saaneensa sekä pikku- että isoveljeltä tukea.

– Olemme veljien kanssa läheisiä ja ollaan aina tuettu toisiamme. Pikkuveljenihän vaihtoi itse koulua kolme kertaa.

Leo Harkimo kertoo olevansa yhä kaveri kiusaajien kanssa. Anteeksi ei koskaan pyydetty.

–Ei me otettu asiaa ikinä puheeksi ja olemme kavereita tänäkin päivänä. Olen oppinut elämään asian kanssa.

Leo Harkimo sanoo vantaalaiskoulun tapahtumien antaneen hänelle sysäyksen tulla kertomaan asiasta suorassa televisiolähetyksessä, vaikka hän ei ole asiasta pahemmin medialle puhunut.

– Aika rajulta kuulostaa, mitä on tapahtunut. Tästä asiasta pitäisi puhua enemmän – ei ainoastaan silloin, kun asia on lööpeissä. Kouluissa pitäisi olla henkilö, joka seuraa koko ajan kiusaamista ja pitäisi huolen, että sitä ei tapahdu, Leo Harkimo sanoo haastattelun lopuksi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja