Lentopallon EM-kotikisojen lipunmyynti yllätysvilkasta – kesällä tehty päätös turvasi järjestelyt: "Näyttää tulevan hyvä pöhinä halliin"

Lipunmyynti keskiviikkona Tampereella käynnistyviin lentopallon EM-kisojen lohkopeleihin on edistynyt hyvin vaihtelevasta koronatilanteesta huolimatta. Suomen isännöimän lohkon liput ovat neljästä järjestäjämaasta kalliimmasta päästä, mutta niiden kysyntään tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue, uudelta lempinimeltään Veljekset, käynnistää kisaurakkansa keskiviikkona ottelulla Pohjois-Makedoniaa vastaan. Tuohon otteluun on yhä hyvin lippuja saatavilla, mutta ottelupäivät kovempia maita vastaan alkavat jo täyttyä.

Tampereen Hakametsän jäähalliin otetaan nykyisten tapahtumarajoitusten takia karkeasti puolet maksimikapasiteetista, noin 2 700–2 900 ihmistä jokaiselle päivälle. Tampereen EM-lohkon pääsihteeri Riia Martinoja kertoo lippukaupan käyneen varsin hyvin.

– Tilanne näyttää ihan hyvältä. Kaikille päiville näyttää tulevan ihan hyvä pöhinä halliin. Tietenkin me myymme rajoitettua kapasiteettia, mutta Suomen pelipäivät alkavat jo täyttyä.

– Viikonloppuun ei varmaan enää montaa lippua ole. Muihin pelipäiviin on joitakin satoja vielä jäljellä, Martinoja kertoi tilanteesta tiistaina iltapäivällä.

Suomen lohkossa pelaavat Pohjois-Makedonian lisäksi kivikovat lentopallomaat Venäjä, Hollanti, Turkki ja Espanja. Varsinkin lauantain Espanja-otteluun ja sunnuntain kohtaamiseen Tuomas Sammelvuon valmentaman Venäjän kanssa alkavat liput olla vähissä.

Tämä siitäkin huolimatta, että kisojen katsojamäärien rajoituksista on ollut epävarmuutta ja tapahtumamarkkinointi on ollut kohtalaisen huomaamatonta.

Jalat pysyivät maassa paremmassa koronatilanteessa

Pääsihteeri Martinoja on erityisen tyytyväinen keväällä ja kesällä tehtyihin varautumissuunnitelmiin, joiden pohjalta EM-kisoja on kasvatettu maltilla sentään puolen kapasiteetin yleisötapahtumaksi.

Vielä keskikesällä olisi voinut alkaa haaveilla maksimikapasiteetin tapahtumasta, mutta tuossa kohtaa tehtynä rohkea päätös olisi osoittautunut pian liian yltiöpäiseksi.

– Olen tosi hyvilläni siitä, että vaikka heinäkuun alkupuolella alkoi tulla paljon parempi tilanne, pidimme jalat maassa emmekä lähteneet muuttamaan tai nostamaan kapasiteetteja, koska nyt on paljon helpompaa. Nyt me toteutamme sitä, mitä on suunniteltu, Martinoja iloitsee.

Järjestäjät seuraavat edelleen mahdollisia muutoksia tapahtumarajoituksissa, mutta kovin helposti ei katsojamääriä ei lähdetä korottamaan.

– Olemme puhuneet viranomaisten kanssa, että meillä on nyt hyvä suunnitelma, mennään tällä, mutta totta kai katsomme tilanteen mukaan, jos meillä on mahdollisuutta vielä nostaa katsojamääriä. Menemme kuitenkin turvallisuuspää edellä ja sillä, että tarjoamme nyt tulossa oleville kisavieraille hyvät olosuhteet.

Kulut eivät ole puolittuneet

Järjestelyt ovat silti vaatineet valtavan määrän töitä, koska jokaiselle katsomolohkolle on pitänyt miettiä esimerkiksi omat ravintola- ja wc-palvelunsa. Sen rinnalla on täytynyt hoitaa kilpailullinen puoli, jotta urheilijoiden ja toimitsijoiden kisaturvallisuus on taattu omissa kuplaolosuhteissaan.

Näin ollen kustannuksia ei ole voinut puolittaa samassa suhteessa katsojamäärien kanssa.

– Tällaisten toimenpiteiden tekeminen on kustannuksissa paljon kalliimpaa kuin normaalioloissa. Se jättää tietysti ison aukon verrattuna normaalitapahtuman lipunmyyntiin, mutta toki me olemme eläneet tämän suunnitelman kanssa ja pyrkineet huomioimaan sen kulurakenteissa. Niitä on sen takia viety käsi kädessä.

– Totta kai meille on äärimmäisen tärkeää, että saamme näille päiville lipunmyyntiä tälläkin kapasiteetilla, Martinoja lisää.

Tallinnassa katsomoon alle kolmasosalla Suomen hinnoista

EM-kisoja pelataan Suomen lisäksi kolmessa muussakin maassa, kun Viro, Puola ja Tshekki isännöivät kaikki omia alkulohkojaan.

Hinnat isäntämaiden kesken vaihtelevat paljon. Suomen ja lentopallofanaattisen Puolan hinnat ovat suunnilleen samalla tasolla. Kun esimerkiksi viikonloppuna Tampereella pelattaviin Suomen otteluihin Espanjaa ja Venäjää vastaan pääsee noin 25–64 eurolla, Puolan otteluun Serbiaa vastaan liput maksavat kohtalaisille paikoille noin 30–50 euroa.

Tshekin kotiotteluun Bulgariaa vastaan pääsee samana viikonloppuna euroiksi vaihdettuna 11–47 eurolla. Pääsyliput Viron ja Saksan kohtaamiseen Tallinnassa puolestaan maksavat vain 11–16 euroa.

Kaikilla ottelupaikkakunnilla myydään päivälippuja, jolloin samalla lipulla näkee myös toisen huippuottelun. Suomen otteluliput ovat kisojen järjestäjistä kalleimmasta päästä, mutta verrattuna esimerkiksi tiistaina julkistettuihin ensi kevään jääkiekon MM-kotikisoihin verrattuna hinnat ovat vielä huokeita.

Lentopalloliitto ei ole Riia Martinojan mukaan saanut juurikaan negatiivista palautetta lippujen hinnoista.

– Meillä on ollut myynnissä paljon erilaisia lippupaketteja ja alennusryhmiä. Esimerkiksi Suomi-faneille on ollut omat alennukset, Martinoja kertoo hinnoittelusta.

– Siinäkin on vähän eroa muihin maihin, että olemme rakentaneet ulos aika ison fan zonen, jossa on lavalla bändejä soittamassa, ruokamaailmaa, kumppanien aktivoimispisteitä ja K18-anniskelualueet.

Vaikka katsomoissa yleisö on jaoteltu omiin lohkoihinsa, kohtaamisia voi tapahtua nimenomaan ulkotiloissa. Hakametsän hallin ulkopuolella olevalle tapahtuma-alueelle myydään myös erikseen lippuja. Martinoja kuitenkin lupaa, että sielläkin lentopallofanit saavat olla riittävän väljästi.

– Sisätiloissa eri lohkojen fanit eivät pääse kohtaamaan. Ulkotilat on mitoitettu isosti kapasiteettiin nähden.

Lue myös:

    Uusimmat