Mainos

Lentoalan lakkoilusta hurjat kulut – yksi maakuntakenttä pyörisi tällä rahalla kokonaisen vuoden

1:43

Helsinki-Vantaan lentokentän kakkosterminaalissa oli kolmen paikkeilla iltapäivällä lähinnä niitä matkustajia, joiden lentoja ei ollut peruttu.

Lakosta ja tukilakoista huolimatta turvatarkastukset näyttivät sujuvan eivätkä jonot venyneet kovin pitkiksi.

Finnairin mukaan kolmisenkymmentä lentoa saadaan matkaan lakkotuntien aikana eli kello 15-19. Useimmat niistä suuntautuvat Kaukoitään tai Pohjois-Amerikkaan. Kaikkiaan 94 Finnairin lentoa on tänään peruttu.

"Tulin tänne ajoissa"

Helsinkiläinen Paula Häkkänen oli iltapäivällä lentokentällä saattamassa japanilaisia ystäviään kotimatkalle ja hakemassa miestään, joka oli tulossa Latvian Riiasta. Mies onnistui eilen hankkimaan lipun Air Balticin lennolle, jota ei lakon vuoksi peruttu. 

– Tämä on aika pientä isossa kuvassa, en minä tämmöisestä jaksa hermostua, Häkkänen sanoi.

Japanilaiset vieraat Häkkänen toi kentälle noin tuntia aiemmin kuin muuten olisi tuonut. Puolison paluuaika Suomeen taas muuttui puolisen tuntia.

Helsinkiläinen Matti Paksula tutki lentojen lähtötietoja matkapuhelimestaan ja totesi, että omaa lentoa ei ainakaan vielä ollut peruttu.

– Tulin tänne ajoissa, lento lähtee vasta viideltä, Paksula kertoi.

Rose-Mari Lasikari odotteli hieman ennen iltapäiväkolmea viimeisiä henkilöitä suomalaisryhmästä, joka oli lähdössä Japanin Osakaan.

– Lähtijöitä on 25, ja heistä jo 21 on tullut kolme tuntia etuajassa. Tiedotus on toiminut, Lasikari sanoi.

"Lakko maksaa miljoonia"

Finnairin mukaan tiedotukseen on panostettu. 

– Kaikki ne noin 6 500 matkustajaa, joiden lennot on peruttu, on aamuyön aikana onnistuttu tavoittamaan, kertoi johtaja Antti Miettinen Finnairin viestinnästä.

Peruttujen lentojen matkustajille tarjottiin matkaa toisen lentoyhtiön kyydissä tai lähtöpäivän vaihtoa. Rahojen takaisin maksukin on mahdollista. Osalle lentoa vaihtavista matkustajista Finnair joutuu järjestämään myös yöpymisen.

– Nämä kaksi lakkopäivää, viime perjantai ja tämä päivä, maksavat Finnairille useita miljoonia euroja. Tappioita ei vielä pysty arvioimaan kovin tarkasti, Miettinen sanoi.

Finavian viestintäjohtajan Mikko Saariahon mukaan lakon vaikutukset ovat laajat.

– Tämä on hyvin valitettavaa Suomen matkailumaineen kannalta, Saariaho sanoi. Saariaho arvioi, että lakkojen rahallinen hinta liikkuu Finavian osalta sadoissatuhansissa euroissa per lakkokerta.  

– Kun tämä päivä on ohi, lakkoilu on aiheuttanut jo yhden maakuntakentän vuotuisten ylläpitokustannusten verran kustannuksia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.