Lenkillä ollut Katja näki henkilön seisovan rautatiesillan kaiteella ja juoksi ohi – "Sitten pysähdyin kuin seinään"

Itsetuhoiset ajatukset ovat yleistyneet jopa lapsilla – näin toimii kriisipuhelin, jonka tarve on kasvanut korona-aikana 6:11
Itsetuhoiset ajatukset ovat yleistyneet jopa lapsilla – näin toimii kriisipuhelin, jonka tarve on kasvanut korona-aikana

Helsinkiläinen Katja Kivistö jakoi heti tuoreeltaan viime sunnuntaina Twitterissä tapahtuman, jossa hän osui paikalle oikeaan aikaan ja mitä ilmeisimmin esti henkilöä hyppäämästä junan alle.

Ammatillisen kuntoutuksen ohjaajana ja terapeuttina työskentelevä Katja Kivistö kertoo halunneensa tuoda kokemuksensa laajempaan tietoon, jotta ihmisille tulisi tietoa siitä, mitä ohikulkija voi tehdä kohdatessaan itsemurhavaarassa olevan henkilön.

– Usein ihmiset tekevät päätöksiä niin, ettei siinä ole ketään paikalla, mutta toisinaan apu osuu oikeaan hetkeen. On kansalaisvelvollisuus auttaa sellaisessa tilanteessa, ja sunnuntaina oli minun vuoroni, Kivistö sanoo MTV Uutisille.

Kivistö kertoo olleensa iltapäivällä lenkillä, kun hän juoksi rautatietä ylittävää siltaa ja huomasi henkilön seisovan kaiteen reunalla. Kesti muutama sekunti, ennen kuin hän ymmärsi, mistä on kyse. Henkilö oli tekemässä itsemurhaa.

Kivistö kuvaili tapahtuman koskettavasti heti tuoreeltaan Twitterissä.

– Vauhdissa huomasin vasemmalla henkilön, joka seisoi sillan kaiteiden toisella puolella, Livsfara-kyltti selkänsä kohdalla. Juoksin ohi. Pysähdyin kuin seinään.

Kivistö meni henkilön luokse ja kysyi, miksi hän seisoo tasanteella kaiteen väärällä puolella.

–  Hän katsoi eteenpäin eikä vastannut. IC-juna ajoi suhahtaen sillan alitse.

"Hän vaikutti poissaolevalta"

Katja Kivistö ojensi käden ja kysyi, voisiko henkilö tulla sillalle juttelemaan. Näin hän kuvaili tapahtumia tviitissään:

– Hän vaikutti poissaolevalta ja hetken kuluttua alkoi hitaasti kiivetä aidan yli turvalliselle puolelle. Kysyin varovasti, saanko halata häntä?

– Henkilö nyökkäsi pienesti ja rutistin hänet halaukseen kuin karhunpoikasen. Pidin lujasti kiinni ja silitin hänen selkäänsä. Tiedän, että kosketus voi auttaa havahduttamaan pois itsetuhoisesta tilasta. Ennen kaikkea olin kuitenkin huojentunut! Kiitos, että tulit pois!

Kivistö lähti yhdessä henkilön kanssa kävelemään pois sillalta, ja he pysähtyivät penkille istumaan.

–  Kysyin rauhallisesti hänen tilanteestaan tarkemmin, ja sain kuulla hieman hänen elämästään. Vuosia jatkunut masennus.  Läheisiä, jotka eivät lainkaan tiedä tilanteen vakavuutta. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, lopun askeleet ovat olleet tarkoin harkitut.

Juttelun jälkeen he sopivat yhdessä, että Kivistö tilaa taksin, jolla henkilö menee suoraan päivystykseen ja sieltä mahdollisesti osastolle hoidettavaksi.

– Kävelimme sinisen pilvettömän taivaan ja paahtavan auringon alla ja istuimme bussipysäkille odottamaan taksia. Lokit kirkuivat ja me emme puhuneet mitään, Kivistö kuvailee tunnelmaa.

Älä jätä yksin, pysy rauhallisena

Katja Kivistö kiittelee kutsuun vastannutta taksinkuljettajaa

– Kuljettaja oli välittömästi tilanteen tasalla, katsoi minua pitkään ja sanoi, että "me menemme aivan varmasti ihan perille asti."

– Kotiin päästyäni kului noin 15 minuuttia, kun puhelin soi. Taksinkuljettaja soitti ja kertoi, että halusi vain ilmoittaa henkilön päässeen hoitaviin käsiin. "Toivotaan, että huomenna sää jatkuu aurinkoisena", hän sanoi. "Toivotaan", vastasin. Sitten purskahdin itkuun.

Kivistö sanoo terapeuttitaustansa auttaneen häntä toimimaan tilanteessa rauhallisesti.

– Itselläni auttoi tilanteessa koulutus- ja työtaustani, olen ratkaisukeskeinen terapeutti ja tottunut käsittelemään ihmisten välisiä, vaikeita asioita. Haluaisin korostaa kuitenkin, että ei tarvitse olla ammattilainen mennäkseen väliin. Kuka tahansa voi olla ihminen ihmiselle.

Kivistö rohkaise ihmisiä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

– Tuontyyppisessä tilanteessa on paljon tunteita. Kannattaa puhua rauhallisesti ja luottaa siihen, että osaa toimia ja olla rinnalla. Ja jos ei tiedä, miten toimia, voi aina soittaa hätänumeroon, kriisipuhelimeen tai poliisille, ja olla itse niin kauan läsnä, että apu ehtii paikalle.

Ohjeet itsemurhavaarassa olevan kohtaamiseen (Suomen mielenterveys ry)

  • Älä jätä häntä yksin.
  • Poista hänen ulottuviltaan aseet, alkoholi, lääkkeet, huumeet ja terävät esineet.
  • Jos tarvitset välitöntä hätäapua, soita yleiseen hätänumeroon 112.
  • Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua numerossa 09 2525 0111. Keskusteluapua saa myös Sekasin-chatista ja verkkokriisikeskus Tukinetistä.
  • Vie hänet sairaalan päivystykseen tai pyydä muulla tavoin heti apua terveydenhuollon ammattilaisilta.
  • Kuuntele avoimesti, rohkaise ja osoita huolenpitoa
  • Pysy rauhallisena, kuuntele avoimesti ja anna aikaasi.
  • Moralisointi tai panikointi ei auta. Osoita huolenpitoasi ilman syyttelyä tai tuomitsemista.
  • Pyri luomaan myönteisiä tulevaisuuden näkymiä.
  • Rohkaise toista. Voit vaikka sanoa: "näistä ongelmista selviydytään" tai "tämän pettymyksen yli päästään" ja ennen kaikkea "apua on saatavilla".
  • Pidä myös huolta omasta jaksamisestasi ja etsi myös muita tahoja, jotka voivat tukea ja auttaa.

Lähde: mieli.fi

Lue myös:

    Uusimmat