Lemmikki mukaan matkalle? Näillä ohjeilla se onnistuu jopa ulkomaille!

Syysloma suunnitteilla eikä hoitopaikkaa tiedossa? Lemmikin voi ottaa mukaan myös lomamatkalle toiseen maahan, kunhan muistaa etukäteen perehtyä muutamiin asioihin!

Lemmikki lähtee nykyisin mukaan monille perhematkoille. Eläimen kanssa matkustamisessa kannattaa kuitenkin ottaa muutamia seikkoja huomioon. Esimerkiksi kaikki lentoyhtiöt eivät anna tuoda pientäkään koiraa matkustamoon.

– Säännökset kannattaa selvittää aina tapauskohtaisesti. Kannattaa varata hyvin aikaa, että perehtyy vaatimuksiin, joita on, neuvoo läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta Huomenta Suomessa.

Säännöillä suitsitaan tauteja

Lemmikin maahantuoja tai maastaviejä vastaa siitä, että ymmärtää tuonti- ja vientivaatimukset ja noudattaa niitä. Jos vaatimuksia ei noudateta, eläin voidaan palauttaa lähtömaahan, panna karanteeniin tai ääritapauksessa lopettaa.

EU-alueen maissa lainsäädännölliset vaatimukset ovat samat, mutta muut maat voivat tuottaa yllätyksiä. Säädöksillä suitsitaan esimerkiksi tarttuvia tauteja. Esimerkiksi loismato ekinokokkoosi on ihmiselle vaarallinen, mutta ei aiheuta koirille oireita. 

Muista passi ja mikrosiru

Jos koiran kanssa ollaan menossa esimerkiksi Saksaan, eläimen pitää olla tunnistettavissa: koiralla tulee olla ihonalainen mirosiru ja EU:n lemmikkieläinpassi, jossa sirun numero ja omistajan nimi ovat oikein.

Passi ostetaan laillistetulta eläinlääkäriltä. Passissa lukee myös tieto raivotautirokotteesta, eikä passia voi saada ilman rokotusta. 

Mitä muuta lomalla kannattaa ottaa huomioon? Katso keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat