Liikenneturva: Lemmikki matkustaa autossa turvallisimmin turvavyövaljaissa

Täysikasvuinen karhu murtautui autoon ja tuhosi sen täysin 1:54

Lemmikin kuljettamisessa auton kyydissä ei kannata ryhtyä luovaksi. Ilmeisin ja samalla turvallisin tapa on kiinnittää eläin turvavyövaljaisiin.

Pääkuvan video

Täysikasvuinen karhu murtautui autoon

Monella suomalaisella on kesän automatkoilla mukanaan rakas lemmikkinsä. Liikenneturvan tekemän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa vastanneista oli joskus kuljettanut lemmikkiä autossa, ja tapojakin löytyi monenlaisia.

– Koira matkustaa turvallisimmin laadukkaissa turvavyövaljaissa, joissa on metalliset soljet ja joka on kiinnitetty auton turvavöihin metallisella kiinnikkeellä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen kertoo.

Viisi vinkkiä lemmikin turvalliseen kuljettamiseen:

  • Kytke koira tai kissa kunnollisilla turvavyövaljailla tai laita lemmikki laadukkaaseen ja kiinteästi autoon sijoitettuun metallihäkkiin.
  • Eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa.
  • Umpinaisessa tavaratilassa ei saa kuljettaa eläimiä.
  • Huolehdi, ettei lemmikki missään tilanteessa jää kuumaan autoon.
  • Huolehdi lemmikin hyvinvoinnista matkan aikana – muista tarjota sillekin vettä.

Hän lisää, että lemmikki tulisi kiinnittää valjaisiin mieluiten vielä auton takapenkille. Myös kiinteästi farmariauton takatilaan kiinnitettävät metalliset häkit ovat turvallisia, kunhan valmistajalla on tarjota luotettavaa tietoa metalliosien kestävyydestä, Taskinen toteaa.

Kuljetushäkki auttaa kuljettajaa keskittymään ajamiseen, kun koira on omassa tilassaan. Kolarin tapahtuessa se ei kuitenkaan pidä koiraa paikallaan. Onnettomuustilanteessa törmäysvoimat kohdistuvat koiraan, joka irti päästyään voi vahingoittaa myös autossa matkustavia.

Kyselyyn vastanneista joka kymmenes piti koiraa tai kissaa häkissä, joka oli penkillä ilman kiinnitystä. Osa kertoi lemmikkinsä matkustavan täysin irrallaan matkustamossa. Satunnaisia vastauksia kertyi myös umpinaisessa takakontissa matkustamiselle tai jopa kuljettajan sylissä matkustamiselle.

Taskinen muistuttaa, että oikeassa matkustustavassa on lemmikkien lisäksi kyse myös muiden matkustajien turvallisuudesta: parikiloisenkin koiran törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella noin 40-kertainen.

– Kukaan tuskin haluaa tällaista punttia takaraivoonsa. Oikea matkustustapa kannattaa opettaa hauvalle jo pennusta pitäen, Taskinen sanoo.


Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat