Leivontatrendit maailmalta: Tee itse pizzatikkareita!

Maailman merkittävimmät elintarvikealan messut Saksan Anugassa kokosivat maailman ruokatrendit yhteen. Messuilta bongataan paljon kekseliäitä ideoita ja tutuille tuotteille uusia käyttötapoja.

Maailman suurimmat elintarvikemessut järjestettiin Saksan Kölnissä syksyllä 2013. Joka toinen vuosi järjestettävät Anuga -messut ovat hyvä kohtauspaikka eri maiden elintarvikealan ammattilaisille.

– Suomessa ollaan edistyksellisiä monissa asioissa, mutta messut puolestaan olivat yllättävän perinteiset, kertoo messuilla vuoden 2014 trendeihin tutustunut kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Ruoka- ja juomapuolen lisäksi messuilla on ollut vahvasti esillä myös leivontapuolen tuotteet. Pakasteet ovat suosittuja maailmalla ja messuilla niitä onkin aina näkynyt paljon: lehteviä suolaisia ja makeita pasteijoita, erilaisia leipiä, patonkeja ja sämpylöitä, muffineita, kakkuja ja piirakoita. Jopa tuorepastaa messuilla näkyi pakasteena, mutta Suomessa Laine ei näe tuotteen toimivan.

– Suomalainen ei oikein löydä tuorepastaa pakastealtaasta, vaikka sitä on kokeiltu kyllä. Käteväähän se olisi, koska pakasteet säilyvät hyvin.

Karppausbuumi ohi – terveellisyys edelleen pinnalla

Perinteisten viljojen rinnalle ovat nousseet myös muut, trendikkäämmät viljat. Trendikästä on myös terveellisyys.

– Messuilla näkyi bulguria, kvinoaa ja erilaisia siemeniä ja muita viljoja. Karppausbuumi vaikuttikin olevan jo ohi eikä sitä näkynyt messuilla juurikaan. Maasta riippuen terveellisyys oli hyvinkin paljon näkyvillä. Esimerkiksi Italian kohdalla se ei kuitenkaan näy, koska siellä käytetään perinteisesti paljon esimerkiksi valkoista pastaa, mutta sitten puolestaan vaikkapa Japanissa keskitytään nimenomaan terveyteen, Laine kertoo.

Terveyden vaaliminen näkyi myös siinä, että messuilla nähtiin paljon rahkaa sisältäviä tuotteita. Terveystietoisuus on saanut runsasproteiinisen rahkan myyntilukujen kohoamaan Suomessakin.

– Esimerkiksi lapsille oli karkkipatukoiden sijaan rahkapatukoita eli vähän terveellisempiä välipaloja, Laine paljastaa Anuga-messujen annista.

Laine bongasi messuilta myös uusia, kekseliäitä ideoita, kuten suklaalla maustettua ruistaikinaa.

– Vaikka se ei sovikaan tuotteeksi Suomeen, niin sitä voisi kokeilla jossain reseptissä, Laine pohtii.

Messuilla on usein näkynyt myös tuttuja ruokia uudenlaisissa muodoissa.

– Pizzaa on näkynyt monessa muodossa, esimerkiksi tuuttina tai tikkarina. Hyviä, perinteisiä makuja, jotka laitetaan uuteen uskoon, Laine kehuu.

Tee itse pizzatikkareita: Katso ohjeet videolta (alkaen kohdasta 2:11):


Hannakaisa Taskinen, hannakaisa.taskinen(a)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat