Leikkauksesta neliraajahalvaus – Näin Risto sai liikuntakykynsä takaisin

Risto Tuulensuu kuntoutui neliraajahalvauksesta niin, että hän pystyy nykyään liikkumaan itsenäisesti.

Oli syyskuun aamu vuonna 1997, kun Risto Tuulensuu heräsi kovaan päänsärkyyn. Töihin lähdettyään hän huomasi, ettei liikkuminen sujunut normaalisti. Olo huononi nopeasti, ja Risto hakeutui lääkärin vastaanotolle. Lääkäri kehotti Ristoa ottamaan kipulääkettä ja lähetti hänet kotiin.

– Kotona päätin kuitenkin soittaa ystävälleni, joka on lääkäri. Hän käski minun lähteä äkkiä takaisin terveyskeskukseen.

Koska ilta oli jo pitkällä, Risto päätti odottaa yön yli. Aamulla lääkäri totesi Riston tarvitsevan välittömästi sairaalahoitoa.

– Siinä vaiheessa kävely ei enää onnistunut ilman tukea. Sairaalassa minut laitettiin magneettikuvaukseen, ja kaularangassani todettiin kaksi välilevyn pullistumaa.

Risto leikattiin välittömästi.

Heti uuteen leikkaukseen

Leikkauksen luultiin sujuneen hyvin, mutta heräämössä Risto huomasi, että jotain oli vialla. Jaloista tuntui lähtevän puutumisen tunne, joka eteni koko ajan ylöspäin.

– Onneksi lääkäri uskoi minua ja vei minut heti kuvattavaksi. Kävi ilmi, että leikkauksessa oli irronnut luunpala, joka oli joutunut selkäydinkanavaan ja aiheuttanut verenpurkauksen, Risto kertaa.

Risto joutui välittömästi uuteen leikkaukseen, jossa luunpala poistettiin. Tällä kertaa herääminen oli järkytys.

– Kun heräsin, ei minulla liikkunut mikään muu kuin pää. Kaikki muu oli mennyttä.

Lääkärit kertoivat Riston halvaantuneen ja paranemisennusteen olevan huono.

– Silloin tuli sellainen olo, että miksen saanut kuolla. En halunnut jäädä tänne kenenkään käänneltäväksi. Onneksi tunne ei kestänyt kauan, vaan tilalle tuli kova yrittämisen tahto.

Kun lääkärit kertoivat, että pyörätuolilla yksin liikkuminen voisi olla joskus mahdollista, Risto päätti asettaa tavoitteensa korkeammalle. Hän totesi lääkäreille kävelevänsä puolen vuoden päästä.

Edistystä jo samana päivänä

Jo vuorokauden sisällä Risto onnistui liikuttamaan peukaloaan ja varvastaan. Kova harjoittelu tuotti tuloksia, ja jo kolmen kuukauden kuluttua hän käveli tuettuna ulos sairaalasta joulua viettämään.

– Se oli riemukas hetki. Ilo oli ylimmillään, Risto muistelee.

Ahkera kuntoutus jatkui, ja pian Risto pystyi jo ajamaan automaattivaihteista autoa. Kahdessa vuodessa Risto kuntoutui niin, että hän pystyy nykyään kävelemään, vaikka täysin normaalia liikkuminen ei olekaan.

– Kädetkin toimivat. Sain akupunktiohoidolla tunnon takaisin toiseen käteeni. Se on hyvä, sillä teen käsilläni kansanparantajana töitä.

Risto sanoo, ettei hän ole häntä leikanneelle lääkärille lainkaan katkera.

– Vahinkohan se oli. Ehkä se oli hyväkin, että virhe sattui juuri minun kohdallani, kun itse heti huomasin, ettei kaikki ole kunnossa. Taloudellinen tilanne tietenkin heikkeni, kun menetin entisen työni, mutta kaikkea ei voi vaatia. Olen onnellinen siitä, että pystyn liikkumaan.

– Sen olen huomannut, että oma halu parantua on todella tärkeää. Sain lääkäreiltä hyvää hoitoa ja tukea, mutta itse piti myös tehdä paljon.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja