Leijonien voimapesä tyrmää myytin punttitreenistä: "Olen täysin eri mieltä"

Leijonien EHT-joukkueen jykevimmän pelaajan Oskar Osalan mielestä nuorten pelaajien pitäisi keskittyä huomattavasti enemmän voimaharjoitteluun. 

Jääkiekkopiirien yleisen käsityksen mukaan kova voimaharjoittelu voi olla pelaajalle haitallista koska se hidastaa ja on pois muiden ominaisuuksien treenaamisesta. 

– Yleinen harhaluulo, olen täysin eri mieltä, Osala jyrähtää.

– Tietyt liikkeet kuten syväkyykky ja maastaveto on kierretty aika kaukaa suomalaisessa ja varsinkin venäläisessä harjoittelussa. Itse uskon, että hyvät voimatasot näissä liikkeissä ovat kivijalka atleettisuudelle melkein missä tahansa lajissa. Ne pitää tietysti tehdä teknisesti oikein. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan ketteryyttä ja räjähtävyyttä, joita voi toki harjoitella samalla. 

Voima puree jäähän

193-senttinen ja 98-kiloinen Osala vertaa perusvoimaa lasimukiin. Mitä isompi lasi, sitä enemmän sitä voi täyttää muilla ominaisuuksilla. 

– Kuvitellaan, että painat 80 kiloa ja nostat kyykystä 100 kiloa. Nostat tuloksen 150 kiloon ja samalla painosi nousee 83 kiloon. Todennäköisesti luistelet nopeammin. Luistelu on eri asia kuin juoksu koska luistimilla kontaktiaika jäähän on paljon pidempi. Siksi perusvoimalla on iso korrelaatio nopeuden kanssa, kun voimantuottoaikaa on enemmän, kuuluu mielipide. 

Nuorille kunnolla punttia

KHL-joukkue Metallurg Magnitogorskissa kiekkoileva Osala opasti viime kaudella viittä nuorempaa pelaajaa voimaharjoituksissa ja toimii joukkueen fysiikkavalmentajan tukena. 

Osalan mielestä nuorten pelaajien ei pitäisi pelätä raudan rankaisua, vaan tehdä sitä nykyistä huomattavasti enemmän. 

– Itse näen järkevän perusvoimaharjoittelun ensisijaisen tärkeänä juuri nuorena. Muutamassa vuodessa voi tehdä korkeampien testosteronitasojen takia kehityksen, joka vanhempana kestää paljon kauemmin. 

– Sitten pääset nopeammin pelaamaan miesten tasolle, maajoukkueisiin ja helpommin mukaan NHL-varauskuvioihin, Osala miettii.

Osala kuuluu 28-vuotiaana Leijonien EHT-joukkueen kokeneeseen kaartiin. Maajoukkue kohtaa torstaina Tsekin Helsingin jäähallissa. 

Lue myös:

    Uusimmat