Suomen NHL-tähdet hakeutuvat tähän raakaan myllyyn – "Suurin osa kysyy, että kai pääsen ensi kesänä"

Fysiikkaluotsi Marko Rautala piiskaa Suomen NHL-tähtiä huippukuntoon – yksi treeni "viidakkosäännöin" pelottaa 0:45
Fysiikkaluotsi Marko Rautala piiskaa Suomen NHL-tähtiä huippukuntoon – yksi treeni "viidakkosäännöin" pelottaa

Lukemattomat suomalaiset NHL-pelaajat ovat luottaneet Rautalan perheen kikkapankkiin fysiikkaharjoittelun saralla. Huippukiekkoilijoita kouliva kesärinki on ollut voimissaan 1970-luvulta asti. 

– Kaikki säilyivät ehjänä ja kehitystä on tullut.

Näin tiivistää Marko Rautala juuri päättyneen harjoituksen Turun Paavo Nurmen stadionilla.

NHL-tähdet syttyvät erityisesti yhdestä treenistä, jossa käytössä on "viidakkosäännöt" – mikä on tämä Marko Rautalaakin pelottava viikoittainen erikoistapahtuma? Katso pääkuvan videolta!

Rautala jatkaa isänsä Hannun (s. 1948) jo 1970-luvulla aloittamaa työtä. Suomen NHL-kaartiin kuuluvat huippukiekkoilijat kerääntyvät vuosittain Rautaloiden räätälöimään kesäharjoittelurinkiin. Tänäkin suvena mukana ovat muun muassa Mikko Rantanen, Kaapo Kakko, Matias Maccelli ja Juuso Pärssinen

Kysyttäessä Rautalan perheen harjoitusrääkin vetovoiman salaisuutta, tulee vastaus vaatimattomasti, mutta itsevarmasti. 

– Tulokset ovat varmaan olleet niin hyviä. Viime talvenahan tuli (Mikko) Rantaselta ihan huippukausi, Marko Rautala viittaa pisterohmun väkivahvaan työnäytteeseen. 

Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Miksi Mikko Rantanen on valinnut jo vuosien ajan Hannu ja Marko Rautalan fysiikkavalmennuksen? NHL-supertähti vastaa 1:17
Miksi Mikko Rantanen on valinnut jo vuosien ajan Rautalan fysiikkavalmennuksen? NHL-supertähti vastaa

105 pistettä hurjastellut Rantanen on pysynyt Rautaloiden ringissä yli 10 vuoden ajan. Keskeinen syy on harjoitusohjelma, joka on saatu muokattua kropalle optimaaliseksi. Hän kiittelee Rautaloita etenkin keskinäisestä ymmärryksestä ja luottamuksesta pelaajan omaan arviointikykyyn.

– Varsinkin, kun on vanhempana tullut kokemusta, niin Marko ymmärtää sen, minkä Hannukin ymmärsi, että aika paljon itsekin tietää, milloin kropassa tuntuu, että voi tehdä jotain tiettyä juttua ja milloin pitää jättää väliin, Rantanen sanoo.  

Koko kesän komennus

NHL-tähtiä kiekkokautta varten piiskaava harjoitusohjelma noudattelee arkiviikkoa. Alavartalon voimaa pumpataan kahteen otteeseen, yläkropalle ja nopeusharjoitteille on omat päivänsä. Perjantaisin jakso "huipentuu" maitohappoja huljuttavaan porrastreeniin Kuuvuoressa.

Marko Rautalan viikko ei kuitenkaan paketoidu harjoitusohjelman mukaan. Kokenut koulija taustoittaa, että iltaisin ja viikonloppuisin on paljon suunnittelutyötä ja videomateriaalia, jotka on käytävä läpi. Huippupelaajien harjoittaminen vie koko kesän.

Fysiikkavalmentajan mukaan harjoitusaatteen ytimessä ovat aina olleet räjähtävyys ja nopeus. Liikaa ei kuitenkaan saa pumpata voimaa, etteivät jääkiekossa keskeiset ominaisuudet jää varjoon. 

NHL menee vuosi vuodelta enemmän suuntaan, jossa todelliset muskelimörssärit jäävät vauhtipelissä pronssille. Rautalan mielestä huippuliigan hyvässä vauhdissa oleva murros asettuu loistavasti Turussa toteutettavaan harjoittelumalliin. 

– Muutos palvelee vielä enemmän tätä. Totta kai nyt keskitytään enemmän terävyyteen, mutta se on aina ollut lähtökohta. Jos olet ekana kiekossa, niin se auttaa sitä pelaamista aika paljon, Rautala tiivistää. 

Kesän päätyttyä Rautala lähettää huippukuntoiset kiekkoilijat Pohjois-Amerikkaan. Siinä vaiheessa työ on tehty ja pelaajat voivat luottavaisin mielin tukeutua luomaansa kuntopohjaan. 

– Suurin osa kysyy, että kai mä pääsen ensi kesänä, kai se on hyvä merkki, Rautala hymähtää. 

Näin paljon NHL-hyökkääjä Kaapo Kakko harjoittelee kesällä – vastaus inhokkitreenistä tulee nopeasti 0:49
Näin paljon NHL-hyökkääjä Kaapo Kakko harjoittelee kesällä – vastaus inhokkitreenistä tulee nopeasti

Lue myös:

    Uusimmat