Leijonien MM-kisajoukkueeseen poikkeuksellinen tunku – Jukka Jalonen kuvailee pitkää leirirupeamaa: "Ei tämä ole mikään vankila"

Leijonien taival kohti MM-kotikisoja alkoi voitokkaasti, kun kaksi Tanska-ottelua tuottivat kaksi voittoa. Torstaina Leijonat raapi niukan 1–0-voiton. Joukkueen ilme miellytti päävalmentaja Jukka Jalosta, joka avasi MTV Urheilulle Leijonien valmistautumisfilosofiaa kohti toukokuun MM-turnausta.

– Parempi peli. Puolustettiin tiivimmin ja fiksummin, annettiin vähemmän paikkoja. Oli selkeämpää ja jämäkämpää. Loimme riittävästi paikkoja. Se oli negatiivista, että jäätiin yhteen maaliin, Jalonen sanoi.

Suomi onnistui kahessa ottelussa Tanskaa vastaan tekemään vain yhden maalin tasakentällisin, mikä kaihersi päävalmentajan mieltä.

– Noin 30 paikkaa luotiin, nyt ei tehokkuus ollut tapissa. Sitä lähdetään parantamaan.

Tanska-ottelun merkitys kevään kokonaispaketissa oli Jalosen mukaan selvä. Seuraavaksi Leijonat pelaa ensi viikolla kahdesti Norjaa vastaan. Mitään erityisiä teemoja eri viikoille ei ole rakennettu.

– Sitä haetaan, että saadaan peliä kuosiin. Meillä on paljon pelaajia, jotka tulevat olemaan lopullisessa joukkueessa, Jalonen sanoo.

– Ei mitään teemoja, jääkiekko on meidän teemana. Pitää pelata hyvää kiekkoa, meillä on oma sapluuna. Joka päivä harjotellaan, sitten pelataan ja arvioidaan, miten meni. Simppeliä hommaa.

Jalonen ei halua nostaa yksittäisiä onnistujia esiin Tanska-otteluista. Päävalmentajan mukaan koko joukkue pelasi "erittäin hyvällä asenteella".

– Vaikka eilen oli vaikeuksia puolustuksessa, asenne ja moodi olivat erittäin hyvät. Uudet pelaajat pelasivat kaikki hyvin.

Viidestä maajoukkuedebytantista Emil Erholtz osui keskiviikkona, Kalle Maalahti torstaina. Ikävän sävyn torstain otteluun toi Nuutti Viitasalon loukkaantuminen kolmannessa erässä. Jalosen mukaan puolustajan tilanne ei vaikuta hyvältä.

– En ihan varma ole, näytti pahalta. Saattaa olla, että kausi on loppu.

Leijonien joukkue täydentyy Tanska-otteluiden jälkeen uusilla pelaajilla. Osalle pelaajista se tarkoittaa MM-kotikisojen pelipaikan lipumista käsistä. Jalonen ei vielä paljastanut, kuinka monta uutta pelaajaa joukkueeseen tässä vaiheessa liittyy.

Venäjällä yhä jatkavien KHL-pelaajien mahdollisuuksia nousta maajoukkueeseen Jalonen ei halunnut kommentoida. Asia käsitellään hänen mukaansa, kun pelaajien pelit seurajoukkueessa päättyvät.

Joka tapauksessa kotikisajoukkueeseen riittää tunkua. Jo ensimmäisessä MM-leiriryhmässä on mukana 11 Pekingin olympiavoittajaa. Kotikisat kiinnostavat pelaajia, ja kovia nimiä tulee jäämään rannalle.

– Ylipäätään huomaa, että kiinnostus (kotikisoja kohtaan) on erittäin kova. Kilpailu tulee olemaan kovin, mitä minun aikanani on ollut. Varmaan NHL-pelaajat tulevat jossain vaiheessa mukaan. On aikamoinen haaste kasata joukkue, postiivisessa mielessä.

MM-kisojen avausotteluun on aikaa vielä lähes kuukausi, joten leirirupeama on pelaajille ja taustajoukoille pitkä. Jalosen mukaan hyvä rytmitys kuitenkin pitää mielen virkeänä. Tanska-otteluiden jälkeen huilia tulee muutama päivä ja Norja-pelien jälkeen taas pari.

– Päästään kotonakin käymään, ei olla pelkästään joukkueen kanssa, Jalonen sanoo.

– Mutta täällä on kiva olla, ei tämä ole mikään vankila. Harjoitellaan, pelataan ja sitten otetaan iisimmin ja rentoudutaan. Aika menee yllättävänkin nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat