Leijonat sai kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan kisoihin – Olli Määttä avaa ratkaisunsa taustan: "Ei tiedä, tuleeko enää ollenkaan saumaa"

Suomen jääkiekkomaajoukkueessa vallitsee kolme päivää ennen MM-avausta vapautuneen innostunut tunnelma 1:55
Videolla juttua keskiviikolta Latvian Riiasta, MM-kisojen näyttämöltä.

Los Angeles Kingsin puolustaja Olli Määttä edustaa Leijonissa harvinaista joukkoa. Vain hän ja Arttu Ruotsalainen päättivät lähteä NHL-kauden jälkeen Latvian Riikaan. Määtän mukaan päätös ei ollut helppo. Nyt kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja lähtee uransa ensimmäisiin miesten MM-kisoihin. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

26-vuotias Määttä oli mietinnän äärellä, kun NHL:n runkosarja lähestyi loppuaan. Päättääkö kausi tähän vai suunnatako maajoukkuetehtäviin?

– Olihan tuossa aikamoinen härdellikausi alla, Määttä myöntää MTV Urheilulle.

Suomalaispuolustaja koki uransa toisen NHL-siirron, kun hänet kaupattiin Chicago Blackhawksista Los Angeles Kingsiin. Siellä Määttä ei päässyt lähellekään parastaan.

– Oli siellä ihan hyviäkin pelejä joukossa, mutta tasaisuutta puuttui. Suoritustaso heitteli tosi pahasti. Odotin itseltäni todella paljon, minkä myötä kausi oli iso pettymys, Määttä myöntää.

Määttä aloitti sesongin NHL-tähtipuolustajan Drew Doughtyn vierellä. Runkosarjan edetessä rooli vaihtui, vaihtui ja vaihtui. Suomalaispuolustaja tipahti välillä jopa katsomon puolelle.

41 ottelussa hänelle merkattiin tehot 0+4. Se on hänen NHL-uransa alhaisin tehosaldo.

Mikä sitten ajoi päätökseen ja tilanteeseen, jossa Määttä on Leijonien mukana kevään MM-kisoissa?

– Ehkä se, että en ole ennen pelannut näissä turnauksissa. Eikä koskaan tiedä, että tuleeko enää ollenkaan saumaa. Se oli isoin asia, Määttä perustelee.

Paljon enemmän tarjolla

Määttää ei ole nähty MM-kisoissa muun muassa siksi, että hänen pitkäaikainen NHL-seurajoukkueensa Pittsburgh Penguins jatkoi kausiaan pudotuspelien puolelle.

Tälläkin kertaa päätös venyi pitkälle. Kings pelasi runkosarjaa vielä aivan kisojen alla.

– Sitten piti äkkiä lähteä. Mutta kun pari päivää mietin, niin halusin ehdottomasti mukaan.

Pettymyksen aiheuttanut kausi oli yksi tekijä, erittäin tiukat rajoitukset toinen juttu. Määttä joutui puntaroimaan sitä, riittävätkö hänen voimansa vielä poikkeavaan haasteeseen.

– Kyllä nuo kuplat sun muut jaksaa mennä lävitse. Ei tämä nyt niin hirveää ole. Kuplassa on ne pienet jutut, mitkä vähän haittaavat. Loppujen lopuksi sitä on joukkueen kanssa ja kavereiden keskellä. Mikäs siinä.

Määtän mukaan hän ei ollut kontaktissa muiden suomalaisten NHL-pelaajien kanssa siitä, että meinaavatko nämä lähteä MM-kisoihin.

– Yksityinen päätös. Ihan oman tilanteen, tuntemuksen ja voinnin kautta tein päätöksen, Määttä vahvistaa.

Latviaan saapuessaan Määttä hyppäsi tuntemattoman keskelle.

– Joukkueessa oli muutama tuttu ja sellainen pelaaja, joiden kanssa olen pelannut aiemmin. Mutta suurin osa jätkistä oli uusia tuttavuuksia, Määttä myöntää.

– Aika helppoa oli päästä juttuun mukaan. Nyt jo parin päivän jälkeen tuntuu siltä, että tuntee kaikki jätkät todella hyvin, Määttä kiittelee.

Tuleviin kisoihin Määttä lähtee uhmakkaana.

– Kokonaisvaltainen peli on se oma juttu. Ja se, että omissa ei soi. Mulla on kuitenkin paljon enemmän annettavaa hyökkäyspäähän, jos vertaa siihen, mitä NHL:n runkosarjassa tuli tehtyä.

Tavoitteet Määttä peilaa kuitenkin joukkueen kautta.

– Aina kun Suomen jääkiekkomaajoukkue lähtee kisoihin, se lähtee voittamaan. Se on se, mitä me kaikki haluamme, Määttä paaluttaa.

Lue myös:

    Uusimmat