Mainos

Lauttamatkoissa raju muutos: Päivämatkat kuin bussilla ajaisi – risteilyiltä halutaan hemmottelua

Risteilykansan mieltymykset ovat muuttuneet. Perinteinen Ruotsin-risteily ei olekaan enää suomalaisten ykkönen: nyt matkataan etelän suuntaan.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vapaa-ajanmatkailu Viroon kasvoi viime vuoden lopulla edellisvuoteen verrattuna.

Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander kertoo, että vaikka laivamatkailu on säilyttänyt suosionsa matkustajamäärissä mitattuna, yhä useampi suuntaa nykyään Ruotsin sijasta Viroon.

Viestintäasiantuntija Sari Sillman kertoo, että muutos on huomattu myös Tallink Siljalla.

– Tallinnaan suuntautuva matkustus on lisääntynyt ja kapasiteettia siihen on kasvatettu. Etenkin päivämatkat sinne ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja.

Viroon tehtiin viime vuoden syys-lokakuussa yöpymisen sisältäneitä matkoja yhteensä 459 000 ja päiväristeilyjä 208 000 kappaletta.

Kaikki matkat etelänaapuriin lisääntyivät edellisvuodesta. Ruotsiin matkoja tehtiin sen sijaan aiempaa vähemmän.

Kuin bussilla ajaisi 

Viking Linen Takolanderin mukaan suosituimpien reittien vaihtuminen on muovannut laivamatkailun olemusta uuteen suuntaan. Laivalla vietetty aika on lyhentynyt, ja täten myös matkalla olo tuntuu erilaiselta.

Perinteisellä risteilyillä syödään, juodaan, juhlitaan ja tanssitaan. Kahden tunnin heittoon Viron puolelle suhtaudutaan markkinointijohtajan mukaan monesti vähän kuin bussimatkaan.

– On esimerkiksi paljon tarvematkustamista. Monet kulkevat Virossa työmatkoilla. Sinne mennään myös edullisempien alkoholiostosten perässä. Lyhyt matka on kuin ajaisi bussilla Helsingistä Turkuun – se on melko epädramaattista.

Pidemmiltä risteilyiltä haetaan luksusta

Takolander kertoo, vaikka Ruotsin-risteilyille lähdetään nykyään harvemmin, niiltä kuitenkin vaaditaan aiempaa enemmän. Jos päivämatkoja rinnastetaan joukkoliikenteeseen, muutaman päivän risteilyiltä haetaan luksusta arkeen.

– Pienemmät irtiotot ovat nostaneet suosiotaan, sillä esimerkiksi viikon loma yhdessä tuntuu olevan pariskunnille nykyään melko mahdoton ajatus. Paljon käydään esimerkiksi viikonloppulomilla, jolloin odotukset laivamatkalta ja kohteelta ovat korkeammat kuin aikaisemmin.

– Arjen ostokset tehdään muualla, laivalla keskitytään itsensä hemmotteluun. Ostoksissa haetaan esimerkiksi kosmetiikkaa ja muotia. Pyrimme vastaamaan tähän, ja tarjoamaan myös hyvää syömistä sekä ohjelmaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.