Laura Friman jakoi koskettavia muistojaan Miki Liukkosesta – viimeiseksi jäänyt hellyttävä keskustelu ei unohdu

Tästä kaikesta kirjailija Miki Liukkonen muistetaan – kuuntele hyvän ystävän koskettava haastattelu 7:32
Tästä kaikesta kirjailija Miki Liukkonen muistetaan – kuuntele hyvän ystävän koskettava haastattelu

Laura Friman tunsi edesmenneen Miki Liukkosen työnsä kautta.

Kirjailija Miki Liukkonen  menehtyi tiistaina 4. heinäkuuta. Hänen kuolemastaan tiedotti kirjakustantamo WSOY. Liukkonen oli kuollessaan 33-vuotias. 

Kuolinuutisen tultua julki keskiviikkona 5. heinäkuuta sosiaalinen media on täyttynyt surunvalitteluista ja osanotoista. 

Yksi Liukkosta muistelleista on kirjailija Laura Friman, joka julkaisi Instagram-tilillään koskettavan tribuutin Liukkoselle. Friman jakoi päivityksessään useita otoksia Liukkosesta eri tilanteissa ja muisteli omaa suhdettaan edesmenneeseen kirjailijaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Päivityksessään Friman muun muassa kertoo, ettei small talk ollut lainkaan Liukkosen hallitsema laji. 

– Puhuimme alusta saakka mielenterveyden ja -sairauden pimeimmistä koloista ja suurista salaisuuksista, vaikka yhteydenpitomme oli täysin satunnaista. Välillä olimme hiljaa vaan, ihan paineetta. Se oli ihanaa!

Friman kertoo käsikirjoittaneensa usein Liukkoselle haastatteluja niin radioon kuin televisioon. Valmiista käsikirjoituksista huolimatta Liukkonen kuitenkin Frimanin mukaan oli ihminen, "jolle ei voinut käsikirjoittaa mitään". 

– Hän ei ollut varsinainen ryhmätyöskentelijä, vaikkakaan hän ei ollut itsekäs tai ilkeä, vaan hyvin kiltti – välillä aivan pihalla ja huonovointisena erityisesti. Hänellä oli erikoiset ja ihmeelliset aivot. Niitä on jo nyt ikävä. 

Päivityksessään Friman muistelee myös viimeistä keskustelua, jonka Liukkosen kanssa kävi. Viimeisen keskustelun aihe oli Frimanin mukaan hyvin arkinen. 

– Hän oli usein ihanan tietämätön arkisista asioista. Kun viimeksi tapasimme kuukausi sitten, hän avasi keskustelun kysymällä: "Tiiätsä onko ruokakaupasta ostettavat postimerkit ihan samanlaisia kuin postista, että meneekö kirjeet yhtä nopeasti perille?" Olisipa viimeinen keskustelumme ollut upeampi. 

Tekstinsä lopussa Friman summaa vielä, kuinka suuri menetys Miki Liukkosen ennenaikainen kuolema on monin eri tavoin. 

– Kirjallinen maailma menetti eilen mielettömän äänen, suomalainen media tarpeellisen performanssin ja provokaattorin ja ennen kaikkea moni ainutlaatuisen läheisen. 

Liukkonen kirjoitti elämänsä aikana kolme runoteosta ja viisi romaania. Hänen viimeiseksi jäänyt romaaninsa Vierastila julkaistaan postuumisti syksyllä 2023. 

Lue myös:

    Uusimmat