Latvala taistelee hurjapäistä Neuvillea vastaan – avaako kaaoskeli voittomahdollisuuden?

Australian ralli: Latvala lähtee päätöspäivään kakkosena (Red Bullin kuvaa) 1:45

Jari-Matti Latvala on kahden ajopäivän jälkeen toisena Australian MM-rallissa. Viimeiselle päivälle ennustetut vaikeat olosuhteet saattavat antaa suomalaiselle voittomahdollisuuden.

Kisaa johtaa Hyundain Thierry Neuville, joka oli lauantain ajopäivänä todella kovassa lennossa. Latvala lähtee sunnuntain erikoiskokeille 20,1 sekuntia Neuvillen perässä.

Viimeiselle ajopäivälle on sääennusteen mukaan tulossa mahdollisesti rankkaa sadetta ja äärimmäisen hankalat olosuhteet, mikä saattaa avata Latvalalle oven ottaa Neuville kiinni.

– Kuulin, että sade on tulossa ja se tekee hommasta vaikeaa. Täytyy olla todella keskittynyt. Ajaminen on todella hankalaa, ei voi todellakaan ajaa yhtä kovaa kuin tänään. Tänään oli hyvä pito, huomenna sitä ei ole, Latvala sanoi WRC:n ralliradiolle.

Latvala hyökkäsi toiseen ajopäivään terävästi ja nousi heti nelossijalta kolmanneksi. Kisaa johtanut Andreas Mikkelsen ajoi päivän toisella pätkällä ulos ja keskeytti, kun ulosajo rikkoi kaksi rengasta.

Neuville nousi kärkeen ja oli päivän kunkku: hän voitti päivän viidestä pitkästä erikoiskokeesta kolme ja kasvatti päivän mittaan etumatkaansa Latvalaan reilulla kymmenellä sekunnilla. Latvala ajoi lauantaina yhden pohja-ajan.

Fordin Ott Tänak on kolmantena, 40,6 sekuntia kärjestä ja 20,5 sekuntia Latvalasta. Craig Breen ajaa neljäntenä ja Hayden Paddon viidentenä.

Avauspäivänä kärkitaistelusta ohjaustehostinvian takia pudonnut Toyotan Esapekka Lappi oli koko päivän ensimmäisenä ladulla, mikä hidastaa Australiassa menoa selvästi. Lappi on kahden päivän jälkeen yhdeksäntenä.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun jouduin avaamaan tietä. Se oli itse asiassa hauskaa, on kiva kun saa ajaa itsekseen, eikä ajaa muiden tekemässä urassa. Samalla haluaisin parempia aikoja. Sain silti hyvää oppia. Vielä on yksi päivä, Lappi summaili viimeisen pätkän päätteeksi.

Kalle Rovanperältä rikkoutui kaksi rengasta sillanylityksessä 12. erikoiskokeella. Hän hävisi sen vuoksi yli kahdeksan minuuttia, sillä hän matkassa oli vain yksi vararengs ja nuorukainen ajoi "jalkapuolella" Fordilla myös seuraavan pätkän. Rovanperä ei pystynyt ajamaan päivän päättäneitä yleisöerikoiskokeita, mutta jatkaa sunnuntaihin ralli2-säännöllä. Siitä seuraa kuitenkin 14 minuuttia rangaistuksia, joten Rovanperä putosi kymmenenneltä sijalta ja menetti mahdollisuuden uran ensimmäiseen MM-pisteeseen.

Viimeisenä ajopäivän ajetaan reilut 60 erikoiskoekilometriä. Australian ralli jatkuu Suomen aikaa lauantai-iltana kello 22.38. Viimeinen pätkä käynnistyy Suomen aikaa kello 04.18 ensi yönä.

Australian ralli, tilanne 16/21 ek:
1. Thierry Neuville   Hyundai  2.05.11,6
2. Jari-Matti Latvala Toyota       +20,1
3. Ott Tänak          Ford         +40,6
4. Craig Breen        Citroen    +1.05,2
5. Hayden Paddon      Hyundai    +1.21,1
6. Sebastien Ogier    Ford       +1.48,2
7. Stephane Lefebvre  Citroen    +3.00,2
8. Elfyn Evans        Ford       +3.25,3
9. Esapekka Lappi     Toyota     +4.20,3
Kalle Rovanperä       Ford       keskeytti
Rovanperä jatkaa sunnuntaina ralli2-säännöllä

EK 16 nopeimmat:
1. Ott Tänak          Ford      1.01,8
2. Thierry Neuville   Hyundai     +0,1
3. Criag Breen        Citroen     +0,1
4. Hayden Paddon      Hyundai     +0,3
5. Stephane Lefevbre  Citroen     +0,4
6. Jari-Matti Latvala Toyota      +0,6
7. Sebastien Ogier    Ford        +0,7
8. Esapekka Lappi     Toyota      +0,9

Kalle Rovanperä ei ajanut 16. EK:ta

Lue myös:

    Uusimmat