Latukone hulahti jäätyneeseen jokeen Ylläksellä – ”Ihmetellään, mikseivät kaikki reitit ole auenneet”

Moottorikelkkareittiä huoltanut latukone suistui viikonloppuna jäätyneeseen jokeen Ylläksellä 0:30
Moottorikelkkareittiä huoltanut latukone suistui viikonloppuna jäätyneeseen jokeen Ylläksellä.

Alkutalvesta innokkaimmat hiihtäjät ja moottorikelkkailijat haikailevat jo kärsimättöminä laduille Lapissa, missä reittiverkostoja vasta valmistellaan hiihtolomia varten. Viime viikonloppuna Ylläksellä saatiin muistutus siitä, miksei reittien avaamisen kanssa kannata kiirehtiä.

Ylläksen laduista ja moottorikelkkareiteistä vastaavan Tunturi-Lapin Veden latutampparin matka tyssäsi viime viikon perjantaina jäätyneeseen Ylläsjokeen, kun koneen kuljettaja oli huoltamassa Ylläkseltä Kolarin kirkonkylälle kulkevaa moottorikelkkareittiä.

– Siinä kohtaa on aika jyrkkä rantatörmä, niin konemies ajatteli loiventaa sitä lumella moottorikelkkoja varten. Kone siinä lipsahti rantaveteen, kertoo Tunturi-Lapin Veden toimitusjohtaja Petri Laiho.

Laiho kertoo, että jään paksuus oli mitattu ennen töihin ryhtymistä. Jäätä näytti olevan 40 senttimetriä, minkä pitäisi Laihon mukaan riittää koneellakin ajettavaksi. Joitakin muita joenylityspaikkoja on jo avattu Ylläksellä, mutta perjantain tapahtumat osoittivat, ettei reittien avaamisen kanssa voi kiirehtiä alkukaudesta.

– Joki on petollinen, että se voi virtaus mennä talvella rannan kautta ja syövyttää sen auki siellä, Laiho sanoo.

Koneen joutumisesta rantaveteen ei Laihon mukaan koitunut hengenvaaraa koneen kuljettajalle, joka pystyi kiipeämään koneen hytistä pois, sillä paikalla vettä on vain metri. Konekin säästyi suurimmilta vahingoilta, mutta sen saamisessa takaisin kuivalle maalle kesti reilu vuorokausi.

– Siinä on niin jyrkkä törmä, että kone ei omin avuin teloilla päässyt ylös siitä, Laiho kertoo.

– Oli turvallisempaa rikkoa jäät ympäriltä ja vetäistä se kaivinkoneella pois kuivalle maalle, etteivät latulaitteet tai jyrsimet jää kiinni.

Kaivinkone saatiin ajettua paikalle vasta lauantaina.

Tavallista kehnompi lumitilanne

Laihon mukaan Ylläksen reittejä huoltava yhtiö saa tähän aikaan vuodesta paljon kyselyjä siitä, milloin koko reittiverkosto saadaan auki hiihtäjille ja moottorikelkoille.

– Kyllä niitä kysellään koko ajan ja ihmetellään, miksi kaikki reitit eivät ole vielä auenneet ja miksei kelkkareittejä hoideta, Laiho kertoo.

Tänä talvena reittien avaamista on hidastanut tavallista huonompi lumitilanne Ylläksellä.

– Lumitilanne ei ole täällä nyt normaali. Talvi on kuukauden myöhässä meillä. Reitit kulkevat luonnossa ja siellä on kiviä ja kantoja ja muuta, joten ne vaativat aika paljon luntakin siihen pohjaksi, että niitä pystyy isommalla koneella hoitamaan.

Laihon mukaan jäätilannetta seurataan tarkkaan järvillä koko kauden ajan, ja jään paksuus varmistetaan myös joenylityspaikoissa, ennen kuin niitä pitkin kulkevia reittejä otetaan käyttöön.

Toinen vaaranpaikka ovat Laihon mukaan jängät eli suoalueet, joilla latukone voi upota.

– Jäistä tiedetään, milloin niille saa mennä, mutta jänkien kantavuuksia on hankala mitata, Laiho sanoo.

Kaikki reitit auki kuukauden päästä

Tunturi-Lapin Vedellä on yhteensä yli 700 kilometriä latu- ja moottorikelkkareittejä huollettavanaan. Laihon mukaan hoidettuja reittejä on nyt noin 136 kilometrin verran.

Uusia latuja aukeaa Ylläksellä Laihon mukaan seuraavan kerran helmikuun hiihtolomia varten.

– Vähän reilun kuukauden päästä pitäisi olla kaikki reitit käytössä, Laiho sanoo.

– Kelkkareitit ovat aina auki, kun on lunta, mutta hoidon piirissä on kelkkareiteistä vain 50 kilometriä. Emme ole vielä joka paikkaan lähteneet, kun ei ole vielä jäitä kaikkialla.

Lue myös:

    Uusimmat