Lastentarhanopettajien palkasta syntyi kiivas keskustelu – "Tapelkaa vaan hyvät naiset keskenänne, näin palkat eivät ikinä nouse!"

OAJ: Pääkaupunkiseudun lastentarhanopettajien palkoista selvitys 8:12

Yksi viime viikkojen kuumimmista puheenaiheista on ollut lastentarhanopettajien palkkaus. Kiivas keskustelu käynnistyi Yle julkaistua uutisen, jonka mukaan Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat sopineet epävirallisesti, etteivät ne kilpaile palkoilla. Lastentarhanopettajien palkat ovat Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa pysähtyneet 2300 euron vähimmäispalkan kieppeille.

Aihe on puhuttanut valtavasti myös MTV Uutisten lukijoita. Kommentteja ja palautteita jutuista on tullut satoja.

Suuri osa kommentoijista on sitä mieltä, että lastentarhanopettajien palkkaa olisi syytä nostaa.

– Kyllä minusta lastentarhanopettajien palkat voisivat olla ihan peruskoulun opettajien tasolla, kirjoittaa Santeri.

Poimintoja kommenteista:

"Ei se palkka-asia ole se tärkein. Mukavat työkaverit ja kivat lasten vanhemmat, järkevä esimies ja tarpeeksi henkilökuntaa sekä palkka, että tulee toimeen."

"2500 riittää hyvin ylikoulutetuille lapsenlikoille."

"Pukija olkoon nyt kuka tahansa , mutta lasten pukeminen, varsinkin kiukuttelevan, on täyttä työtä! Kaikki päiväkodissa tai tarhassa työskentelevät ovat palkkansa ansainneet!"

"Kiitos ja kumarrus kaikille lasten hoitajille koulutuksesta riippumatta. Aina he jaksavat hoitaa, pukea, opastaa, neuvoa jne näitä kullannuppuja. Ovat varmaan palkkansa ansainneet, toivottavasti tasapuolisesti paremmankin."

"Itse ajattelin lähihoitajana, että mieluummin ottaisin lisää henkilökuntaa eli kevennystä työhön, kuin enemmän palkkaa. Mutta tietysti nämä pitää olla tasapainossa."

"Miksi palkan pienuudesta täytyy itkeä vollottaa koko ajan. Oma valinta mitä työtä tekee. Jos palkkataso ei riitä, niin alan vaihtoon mars!"

"Koko henkilökunta, joka lapsia syöttää, hoitaa ja leikittää, on päiväkodissa tärkeitä, hyvin tärkeitä ja ansaitsevat kunnon palkan!"

"En halua yhtään enempää veroja maksaa. Maksakoon ne, joilla lapsia on."

"Kyllä sitä jaksaa jos tykkää juuri tuosta työstä."

– Koulutukseen ja vastuuseen nähden todella alipalkattuja, kommentoi Marko. 

Aulis nostaisi korkeakoulun käyneen lastentarhanopettajan palkkaa kertalaakista tuhannella eurolla 3300 euroon. Samansuuntaista ehdotusta heittää ilmoille moni muukin. 

Sonja nostaa esille sen, että lisäkoulutuksella ei palkkaan pysty juurikaan vaikuttamaan.

– Palkka ei siitä työstä nouse, vaikka olisit koulutukseltasi varhaiskasvatuksen maisteri. Järkyttävää.

– Kyllä yliopiston käyneelle tulee maksaa enemmän kuin ammattikoulun ja se nyt on ihan fakta. Itse olen amk:n käynyt ja olin todella yllättynyt, kuinka pieni on lastentarhanopen palkka suhteessa muihin opettajiin, kertoo Marja. 

Miten sukupuoliroolit huomioidaan lasten kasvatuksessa? 8:02

Lisämaksuja vanhemmilta?

Merja on yksi heistä, jotka perustelevat parempaa palkkaa vaativalla työllä.

– Lastentarhanopettajan työnkuva on muuttunut selvästikin vaativammaksi vuosien myötä. Pitää myös muistaa, että he tekevät tärkeää työtä lasten kanssa, joka heijastuu pitkälle tulevaisuuteen.

Keskustelussa nousee esille myös vanhempien vastuu – kuinka paljon enemmän perheet olisivat valmiita maksamaan päivähoidosta, jos sillä olisi vaikutusta hoitajien ja opettajien palkkoihin?

– Tuplataan hoitomaksut ja siten saadaan hoitajien palkat paremmiksi, ehdottaa Erja.

Kenen työ on tärkeää?

Lastentarhanopettajien palkkauksen lisäksi keskustelu lähti kiihtymään myös toisella tavalla. Kymmenissä kommenteissa nostetaan esille se, että päiväkodissa työskentelee myös muita pienipalkkaisia kuin lastentarhanopettajia. 

– Ja taas unohdetaan täysin lastenhoitajat. Ei lastentarhanopettajat pyöritä todellakaan yksin koko varhaiskasvatusta. Ei tulisi mitään jos lastenhoitajia ei olisi päiväkodissa. Kyllä päiväkodissa hoitajatkin tekee niska limassa töitä. Se vaan tuntuu unohtuvan joka päiväkotikeskustelussa, sanoo Raitanen.

– No ei enempää tarvii! Lastenhoitajat sen hoitotyön tekee! Lähihoitajat, ym heille kunnon palkka! Kuten myös perhepäivähoitajille, vaatii Tiina.

– Varsinkin lastenhoitajille, jotka tekee sen suurimman työn, pitää nostaa palkkaa rutkasti. Nykylapset ja vanhemmat vaativia kaikkine ongelmineen, muistuttaa Riitta.

Anjan mukaan lastenhoitajilla on päiväkodin arjessa raskaampi työ kuin lastentarhanopettajilla.

– Ja kaikki lt-opet eivät valitettavasti osallistu lasten arkitoimiin ja pääsevät näinollen helpommalla.

– Näin tässä aina käy, meidät muut unohdetaan. Korkeimmasta vaan murehditaan ja hoitajat tekevät 8 tuntia lasten kanssa, sanoo Nina.

Myös pienipalkkaisten laitosapulaisten, siivoojien, sairaanhoitajien ja lähihoitajien ahdinko nousee esille monessa eri viestissä. 

"Ei tapella roposista ja huomiosta"

Keskustelun sävy on aiheuttanut myös ihmetystä siitä, miten naisvaltaisten alojen palkkauksesta pitäisi sitten keskustella. Moni ilmaisee turhautumisensa juupas-eipäs-väittelyn piirteitä saaneeseen kommentointiin. 

– Ihmetyttää, miksi puhe lto:n palkoista pitäisi tyrehdyttää lastenhoitajien kunnioittamiseksi. Lastenhoitajillakin on ihan naurettava palkka, mutta se ei taatusti nouse niin kauan, kun lastentarhanopettajatkin saa noin vähän. Yhdessähän alan palkkaukseen pitäisi puuttua eikä tapella niistä roposista ja huomiosta, Tanja Helena ihmettelee. 

– Ei ne lastenhoitajienkaan palkat voi nousta, jos ei opettajienkaan. Lakatkaa hyvät ohjaajat ja hoitajat vetämästä naisia, jotka haluaa päästä kuopasta, takaisin kuoppaan. Te ette itse taida arvostaa opettajien työtä, kommentoi Mervi.

Päiväkotien pakollinen VASU-suunnitelma käytäntöön – mahdollisuus vaikuttaa myös syrjäytymiseen 9:04

Tuire kannustaa kaikkia puhaltamaan yhteen hiileen.

– Nyt naiset yhtenä rintamana taistelemaan KAIKKIEN alipalkattujen naisten puolesta! Ei sorruta tähän näpertelyyn ja kinasteluun, kenen työ tärkeämpää. Kaikkia tarvitaan ja mikään työ ei ole toista arvokkaampaa.

– Tämä on juuri tyypillistä. Keskustelu kääntyy kiistelyksi siitä kuka pukee kurahousut. On monia ammattiryhmiä päiväkodeissa, sairaaloissa, ensikodeissa, palolaitoksissa jne, jotka ansaitsisivat enemmän palkkaa ja kiitosta työstään. Kiitos kaikille heille arjen sankareille, sanoo Kati.

Kirstin mukaan keskustelu on lähinnä surullista.

– Kuka tekee mitäkin, kuka ei tee, kuka osaa, kuka saa. Tapelkaa vaan hyvät naiset keskenänne, palkat eivät kyllä näin ikinä nouse.

– Voi kun on surullista luettavaa. Heti ollaan tukkanuottasilla työntekijäryhmien kesken. Toki malli on saatu alan liittojen toiminnasta mutta epätoivottavaa se kuitenkin on. Olisipa hienoa nähdä se päivä, jolloin varhaiskasvatusalan liitot tekisivät yhteistyötä niin paljon että koko varhaiskasvatus menisi yhteistuumin ja ketään sorsimatta lakkoon kunnes saataisiin se tonni lisää peruspalkkaan, haaveilee Timo. 

Lue myös:

    Uusimmat