Mainos

Lastensuojelussa liikaa lapsia ja liian vähän työntekijöitä

Lastensuojelussa on monesti liikaa lapsia yhtä sosiaalityöntekijää kohti, arvioivat Lastensuojelun Keskusliitto ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Tilanne vaihtelee kunnittain, mutta järjestöjen vuoden 2008 kyselyn mukaan yhdellä sosiaalityöntekijällä oli asiakkaana samaan aikaan keskimäärin 48 - 75 lasta. Joissakin kunnissa lapsia oli yli sata.

Järjestöjen mukaan tilanne on vain pahentunut, sillä asiakasmäärät ja lastensuojeluilmoitusten määrät ovat kasvaneet, mutta työntekijöitä ei ole lisätty.

Julkaisemattomien laatusuositusten mukaan lapsia pitäisi olla korkeintaan 35.

– Jos sosiaalityöntekijä on ylikuormitettu, tapahtuu virhearviointeja helpommin, koska ei ole aikaa paneutua. Myös luottamuksellista suhdetta perheeseen on vaikea luoda, sanoo Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen.

STT:n haastattelemat sosiaalityöntekijät arvioivat, että eniten kärsivät tukea tarvitsevat perheet, joilla ei ole akuuttia hätää. He arvioivat, että asiakasmäärien kasvu saataisiin pysäytettyä satsaamalla lapsiperheiden peruspalveluihin.

– Yhtään nuorisotaloa ei pidä lakkauttaa, eikä lapsiperheiden kotipalvelusta pidä säästää. Psykiatrista hoitoa pitäisi olla tarjolla matalalla kynnyksellä, he painottavat.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.