Lastenklinikan kupari Bulgariaan - varkaat vankilaan

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi neljä bulgarialaismiestä vankilaan Lastenklinikan kuparikaiteiden varkaudesta. 39-, 24-, 21- ja 21-vuotiaat miehet saivat 2 v 1 kk vankeustuomion. Kaiteen arvo oli kymmeniä tuhansia euroja.

Helsingin Lastenklinikan porraskaiteet vietiin kahdella kerralla 21.-22. kesäkuuta. Tuolloin varastettiin 20 metriä ja jäljelle jäänyt 2,5 metrin pätkä yöllä 14. heinäkuuta. Pelkästään tämä reilun kahden metrin osa painoi ainakin 150-200 kiloa.

Ensin kaiteet irroitettiin rautasahalla ja sitten kannettiin Paciuksenkadun yli metsikköön, jossa ne oli leikattu kulmahiomakoneella pienimpiin palasiin.

Kupari päätyi oikeudenkäynnissä esitettyjen kertomusten mukaan Bulgariaan.

Vartijat huomasivat

Jälkimmäisellä kerralla vartijat huomasivat varkauden valvontakameroista ja lähtivät seuraamaan epäiltyjä, jotka pakenivat pääministerin virka-asunnon Kesärannan tuntumaan. Poliisi otti kiinni bulgarialaiset, joita tietysti epäiltiin molemmista varkauksista.

Yksi miehistä väitti olleensa 22. kesäkuuta Bulgariassa ja kertoi tulleensa Suomeen vasta heinäkuussa keräämään pulloja. Miehen hallussa oli kuitenkin puhelin, joka paikantui Lastenklinikan kulmille ensimmäisen varkauden tekoaikaan.

Mies sanoi löytäneensä puhelimen roskakorista pahvipaketissa, jossa oli teipattuna pinkoodikin. Oikeus piti kertomusta ”täysin epäuskottavana”.

Oikeus totesi neljän miehen syyllistyneen molempiin varkauksiin. Näyttöä löytyi yhden syytetyn kertomuksista sekä poliisitutkinnassa löytyneistä kuparipaloista.

Poliisille annettujen ja oikeudessa esitettyjen kertomusten mukaan teossa olisi ollut mukana useampikin henkilö, mutta nämä olivat lähteneet Bulgariaan.

”Uniikki kaide”

HUS:n kiinteistöpäällikkö arvioi varastetun kaiteen uusimisen kustannuksiksi 68000 euroa. 1936 valmistunut Lastenklinikka on suojelu rakennus ja kaide oli vastikään korjattu.

Oikeus piti varkautta hyvin suunnitelmallisena ja kohteena oli erittäin arvokas omaisuus. Teot olivat kokonaisuutena arvioiden törkeitä. Kun miehet olivat vielä olleet Suomessa vain lyhyen aikaa ja heti syyllistyneet vakaviin anastuksiin, oikeus päätyi ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Tuomiot kahdesta törkeästä varkaudesta olivat 2 v 1 kk. Yli kahden vuoden tuomiota ei voi langettaa ehdollisena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja