Arttu Wiskarin ravintolaan murtautuneille tuomiot – murtomies kiisti, mutta taskupuhelu Wiskarille paljasti epäilyttäviä yksityiskohtia

5:10
Arttu Wiskari antoi MTV Uutisille heti murron jälkeen haastattelun.

Ison United Brotherhood-oikeudenkäynnin sivuhaarassa tuomittiin myös syyskuussa 2019 muusikko Arttu Wiskarin ravintolaan Espoon Kivenlahdessa murtautunut kolmikko. Tapauksessa oli tuomion perusteella erikoisia piirteitä, kuten Wiskarille murtomieheltä tullut taskupuhelu, joka ohjasi tutkintaa oikeaan suuntaan.

Murto tapahtui syyskuussa 2019 sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ravintola Wiskarilassa Espoon Kivenlahdessa.

Ravintolan ovi oli väännetty auki työkalulla ja sisältä vietiin 16000 euroa käteistä, valvontakameroiden kovalevy, karaokelaitteisto ja muuta tavaraa.

Tapaus nivoutui isoon United Brotherhood -juttuun. Syynä oli se, että kolmikko tuomittiin myös Espoossa talousvaikuttaja Kari Jordanilta varastetuista aseista. Parikymmentä lähinnä haulikkoa ja kivääriä päätyi Tapiolassa sijaitsevasta varastokomerosta United Brotherhoodille.

Murtomiehet eivät siis olleet jengin jäseniä. Yhdellä oli kuitenkin yhteys jengiläisiin.

Puhelimet kiinni

Ravintolamurrosta tuomittiin kolme miestä. Se oli osa kolmen peräkkäisen murron sarjaa. Ensimmäisessä vietiin aseita, toisessa jääkiekkovarusteita ja ravintolamurto oli kolmas.

Ravintolamurron ajankohdasta sovittiin Whatsappissa (kuva alla). Miehet tapasivat puhelintietojen mukaan Etelä-Haagan Shellillä myöhään sunnuntai-iltana. Siellä puhelimet suljettiin.

Murto havaittiin maanantaiaamuna, kun siivooja tuli paikalle.

Arttu Wiskari kertoi oikeudessa, että kassassa oli viikon myyntitulot. Tavallisesti rahat olisi viety pankkiin, mutta nyt lomien takia rahalipas jäi ravintolaan.

Wiskari toi murron esiin somessa ja tiedotusvälineissä. Hän palkkasi myös yksityisetsivän. Wiskari saikin vihjeen mahdollisista murtomiehistä ja muusikko soitti yhdelle miehistä.  Tämä lupasi tulla tapaamaan Wiskaria ravintolaan.

Taskupuhelu

Muutama minuutti tämän puhelun jälkeen Wiskari sai taskupuhelun murtomiehen puhelimesta eli jostain syystä puhelu lähti vahingossa. Hän oli samassa tilassa kuin toinen murtomies.

Wiskari kirjasi sisällön muistiin ja toimitti sen poliisille. Muistiinpanojen mukaan keskustelussa kaksi miestä puhui.

”Ei se voi yhdistää meitä sosiaalisen median kautta”… ”Tuskin se [kolmanteen murtomiehistä] ottaa yhteyttä”… ”Meet sinne käymään, se varmaan tarjoaa burgerit”… ”Jotain näyttöä sillä on oltava”… ”Joku on puhunut tai sitten krp on antanut meidän nimet”… ”Ei ne voi antaa meidän nimiä, se on laitonta”.

Taskupuhelun jälkeen Wiskari soitti takaisin numeroon ja kertoi taskupuhelusta. Yksi murtomiehistä tulikin ravintolaan ja kiisti, ettei hänellä ollut mitään tekemistä murron kanssa.

Syytetyt kiistivät

Kolmikko kiisti oikeudessa rikokset, mutta kolmesta viikon välein tehdystä murrosta löytyi paljon yhteistä. Kari Jordanin aseet vietiin elokuun lopussa, espoolaiseen kiekkoliikkeeseen murtauduttiin syyskuun alussa ja Wiskarin ravintolaan syyskuun puolivälissä.

Ravintolasta löytyi muun muassa kengänjälki, joka sopi yhdeltä mieheltä löydettyyn kenkään. Samanlainen Under Armour -kenkäpari oli anastettu kiekkoliikkeestä viikkoa aiemmin. Toisen miehen varastosta löydettiin kiekkovarusteita ja liikkeestä anastettu teroituskone.

Yhden murtomiehen autosta löytyi pari päivää murron jälkeen ravintolasta viedyt radiopuhelimet.

Kolmannen autossa oli paljon kolikoita, muun muassa viisi- ja kymmensenttisiä. Mies väitti voittaneensa kolikot hedelmäpelissä, mutta hedelmäpeli ei anna pikkukolikoita voittoina. Niiden uskottiin olevan Wiskarin ravintolasta.

Asemurrosta puolestaan oli valvontakamerakuviakin. Alla yksi taloyhtiön parkkihallista.

Kolmessa murrossa oli paljon yhtäläisyyksiä ja kolmikko sai tuomiot. Tosin yhden osalta kiekkoliikemurron syytteet hylättiin.

Rangaistukset

35-vuotiaan miehen tuomio oli 1 v 10 kk ehdollista vankeutta ja sata tuntia yhdyskuntapalvelua. Aiemmista varkauksista oli kulunut sen verran aikaa, että ehdollinen sopi oikeuden mielestä.

46-vuotias mies sai myös 1 v 10 kk, mutta hänen tuomionsa oli ehdoton. Miehellä on taustallaan varkausrikoksia koko 2000-luvulta.

32-vuotiasta ei tuomittu kiekkoliikkeen murrosta, mutta kahdesta muusta. Hän syyllistyi myös huume- ja ampuma-aserikokseen. Kokonaisuus toi kaksi vuotta vankeutta.

Miestä ei ollut aiemmin tuomittu, mutta hänen osaltaan käytettiin koventamisperusteena jengipykälää. Rangaistus oli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Tuomion käänsi ehdollisesta ehdottomaan nimenomaan asevarkaus ja se, että rikos oli tehty järjestäytyneen rikollisuuden lukuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja