Lasten valvotut tapaamiset lisääntyneet

Lasten ja vanhempien valvotut tapaamiset ovat lisääntyneet viime vuosina, kertoo Ensi- ja turvakotien liitto.

Liiton jäsenyhdistykset ovat monella paikkakunnalla lisänneet kysynnän vuoksi tapaamispaikkatoiminnan päiviä tai vuokranneet lisätilaa, kuten Oulun ensi- ja turvakoti.

Sosiaaliviranomainen tai tuomioistuin voi määrätä lapsen ja hänestä erossa asuvan vanhemman tapaamiset valvotuiksi, jos tapaamiseen liittyy lapseen kohdistuvaa uhkaa tai huolta.

– Valvottujen tapaamisten syynä on usein vanhempien riitaisuus, lähisuhdeväkivalta tai vanhemman päihde- tai mielenterveysongelma. Noin kolmannes valvotuista tapaamisista tapahtuu muualle sijoitetun lapsen ja biologisen vanhemman välillä, kertoo suunnittelija Antero Kupiainen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Viime vuonna liiton jäsenyhdistysten tapaamispaikoissa kävi reilut 1200 lasta, joista alle vuoden ikäisiä oli lähes 90. Vuonna 2005 tapaamispaikoissa kävi 870 lasta.

Valvottujen tapaamisten järjestäminen on kunnille vapaaehtoista. Osa kunnista järjestää palvelua itse tai ostaa sen esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykseltä.

Valmisteilla olevassa sosiaalihuoltolaissa tapaamisten valvonnasta haluttaisiin tehdä kunnille velvoite ensi vuodesta lähtien.

– Tämä asia on ollut huonolla hoidolla pitkään, ja nyt siihen halutaan puuttua, kertoo ja hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kuntaliitto vastustaa ajatusta kustannusten vuoksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat