Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö vähentynyt, tapauksia silti yli 1 500 vuodessa

Rikosilmoitukset alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ovat kääntyneet laskuun, kerrotaan Tampereen yliopistosta.

Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten hyväksikäyttö on selvästi vähentynyt Suomessa.

Vuonna 2012 tehtiin yli 2 100 ilmoitusta alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Tänä vuonna niitä tuli lokakuun loppuun mennessä alle 1 500. Kyse on aidosta rikollisuuden vähenemisestä, arvioi yliopistonlehtori Noora Ellonen Tampereen yliopistosta.

Viimeisen 30 vuoden aikana seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneiden 9.-luokkalaisten tyttöjen määrä on pudonnut 14 prosentista neljään prosenttiin. Hyväksikäyttöä kokeneiden samanikäisten poikien määrä on vähentynyt viidestä yhteen prosenttiin.

Tiedot perustuvat laajoihin tutkimuksiin vuosilta 2008 ja 2013. Niissä kysyttiin 6.- ja 9.-luokkalaisilta heidän seksuaalikokemuksistaan vähintään viisi vuotta vanhempien henkilöiden kanssa. Vertailtavana oli vastaava kysely vuodelta 1988.

– Työtä rikosten estämiseksi on tehty paljon ja kehitys on myönteinen. Täytyy silti muistaa, että yhden ikäryhmän tytöistä reilusti yli tuhat on joutunut tutkimusten mukaan hyväksikäytön kohteeksi, Ellonen sanoo.

Tuntemattomia kumppaneita aiempaa enemmän

Paitsi että alaikäisten seksuaalikokemukset ovat vähentyneet, ne eivät myöskään etene yhtä pitkälle kuin aiemmin. Kun vuonna 1988 kokemuksista kuusi prosenttia oli yhdyntöjä, viime kyselyssä niitä oli enää yksi prosentti.

Kyselyjen mukaan seksuaalikokemuksen toinen osapuoli on aiempaa useammin vastaajalle tuntematon. Kun tuntemattomia oli vuonna 1988 joka viides, on heitä nyt joka kolmas.

Yhden ikäryhmän tytöistä reilusti yli tuhat on joutunut tutkimusten mukaan hyväksikäytön kohteeksi

Noora Ellonen

Vastaavasti ystäviksi koettujen määrä on vähentynyt selvästi. Myös perheenjäsenten osuus on tippunut neljästä prosentista kahteen prosenttiin, samoin sukulaisten, opettajien ja harrastusten ohjaajien osuudet.

Nuoret eivät aina pidä seksuaalista kokemusta vanhemman ihmisen kanssa hyväksikäyttönä, jos kyse on kaverista tai henkilöstä, jonka kanssa teini ajattelee seurustelevansa.

– Myöhemmin kokemus kuitenkin voi nostaa uusia kielteisiä tunteita ja ajatuksia.

Seksin myymiselle useita syitä

Vaikka netti ei lisäisi hyväksikäyttöä, se voi kuitenkin olla tärkeä kohtauspaikka hyväksikäyttäjille uhrien houkutteluun. Tähän viittaavat ruotsalaiset tutkimukset seksiä myyvistä nuorista. Kontakteista vajaat puolet solmitaan verkossa, kertoi apulaisprofessori Gisela Priebe Lundin yliopistosta.

Tosin viisi vuotta sitten netti oli vielä tätäkin yleisempi kohtaamispaikka.

Ruotsissa noin prosentti 18-vuotiaista kertoo myyneensä seksiä, pojat hieman enemmän kuin tytöt. Priebe erottaa joukosta kolme ryhmää. Osalle tilanne on tullut sattumalta eikä aina vapaaehtoisesti. Toinen ryhmä koostuu jännityksen ja huomion hakijoista, jotka mielestään pystyvät hallitsemaan tilanteen. Vakavin vaara on tarkoituksellisen riskin ottajilla, jotka voivat olla itsetuhoisia. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja