Mainos

Lasten leukemian hoito Suomessa maailman kärkeä – syöpään saadaan jatkuvasti uusia hoitomuotoja

2:00

Syöpään sairastuu Suomessa vuosittain vajaat 150 lasta, joista noin 85 prosenttia voidaan parantaa pysyvästi. Yleisin lasten syöpä on akuutti lymfoplastileukemia, jonka paranemisaste on tuoreen tutkimustiedon valossa Suomessa maailman huippua.

Lasten syöpäpoliklinikan osastonylilääkäri Mervi Taskinen HUS:in lasten syöpäosastolta arvioi, että suomalaisen hoidon tasoon vaikuttavat monet tekijät, kuten tasa-arvoinen terveydenhuolto ja hoitohenkilökunnan laadukas koulutus.

– Koko ajan tulee uusia hoitomuotoja. Myös se, että ollaan mukana kansainvälisessä yhteistyössä myös hoitoprotokollien ja tutkimuksen osalta vie kyllä asioita eteenpäin.

Erikoissuodatettua ilmaa potilaille

Syksyllä avautuvassa uudessa lastensairaalassa syöpä- ja elinsiirto-potilaat on sijoitettu samalle osastolle. Näin esimerkiksi työtapoja voidaan yhtenäistää. Osaston ilmaa erikoissuodatetaan ja positiivinen ilmanpaine pitää pölyn loitolla.

– Se perustuu siihen, että potilailla on lisääntynyt herkkyys infektioihin. Yritetään suojella heitä näiltä infektioilta myöskin tällä ympäristöllä, Tarkinen kertoo.

– Ilolla odotetaan, että ovat aukevat. Päästään tuomaan kamat sisään, ja potilashoito pääsee lähtemään, hän iloitsee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.