Lasten harrastukset maksavat suomalaisten mielestä liikaa: "Sata euroa harrastuksiin on toisille mahdottomuus"

Jälkikasvun harrastukset ovat suomalaisten mielestä liian hintavia. Asiasta ollaan yhtä mieltä ympäri Suomen, perheen tuloista riippumatta.

Jo yksilapsisessa perheessä saa kulutettua suuria summia lapsen harrastuksiin – useamman lapsen perheistä puhumattakaan! LähiTapiolan kyselyssä 74 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että lasten harrastuksiin syydetään liikaa rahaa.

Samaa mieltä harrastamisen kalleudesta ovat suomalaiset ikään, asuinpaikkaan tai tulotasoon katsomatta.

– Tulos on selkeä, mutta syyt jäävät hieman pimentoon. Epäselväksi jää, koetaanko harrastuksia olevan liikaa, jolloin kustannuksetkin kasvavat korkeiksi. Vai pidetäänkö harrastuksia liian kalliina? Moni vastaaja on luultavasti myös huomioinut lisäksi välineet, kulkemiset ja muut lisäkustannukset, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi tulosta.

Millaisia summia jälkikasvun harrastuksiin käytetään kuukaudessa?

  1. Vastanneista 41 prosenttia: enintään 50 euroa
  2. Vastanneista 22 prosenttia: 50–100 euroa
  3. Vastanneista 13 prosentia: 100–200 euroa, tätä enemmän harrastuksiin kuluttaa vain harva.

– Sata euroa harrastuksiin on toisille mahdottomuus ja toisille miltei huomaamaton meno. Tilastokeskuksen tulojakauman mukaan kotitalouksien pienimmän tulokymmenyksen käytettävissä olevat tulot ovat keskimäärin 1060 euroa kuukaudessa. Siitä kun ensin maksaa katon pään päälle, pöperöt pöytään ja muut välttämättömät menot, on sata euroa harrastuksiin paljon.

Rahasummista puhuttaessa sekä perheen koko että tulotaso vaikuttavat.

Jos perheessä on vähintään kolme lasta, harrastuksiin kuluu 100–300 euroa. Tulojen kasvaessa harrastuksiin myös sijoitetaan enemmän rahaa, mutta katto näyttäisi tällöinkin suurituloisissakin perheissä asettuvan 200 euroon.

Lasten harrastukset tärkeimmät

LähiTapiolan tutkimuksessa ilmeni myös, että omista harrastuksista tingitään ennemmin kuin lasten. 21 prosenttia suomalaisista kertoo joutuneensa karsimaan omia harrastuksiaan kustannusten vuoksi. Vain 12 prosenttia oli karsinut lasten, ja yhdeksän prosenttia muiden perheenjäsenten harrastuksia.

– Harrastuskustannukset ajatellaan lasten osalta todennäköisesti investointina tulevaisuuteen. Harrastuksista on hyötyjä, jotka koetaan lapsille tärkeämmiksi. Omat harrastukset voidaan helpommin mieltää kulutuksen kaltaisiksi ja siksi niistä on helpompi säästää, Nummiaro toteaa.

Tutkimustulokset on saatu LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti viime syys-lokakuussa Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1026 15–74-vuotiasta suomalaista.

Lähde: LähiTapiola

***


Lue myös:

    Uusimmat