MTV Uutisten talouskysely paljastaa: Moni suomalainen joutunut kiristämään vyötään – näistä asioista säästetään eniten

Näin suomalaiset tinkivät menoistaan 5:37
Katso video: Näin suomalaiset kertoivat säästökohteistaan MTV Uutisten kyselyssä.

Lähes joka toinen suomalainen on joutunut viimeksi kuluneen vuoden aikana tinkimään kulutuksestaan melko tai erittäin paljon. Asia käy ilmi MTV Uutisten kyselystä.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana elämä on kallistunut monella tapaa, kun ruoan, polttoaineiden ja muiden hyödykkeiden hinnat ovat nousseet. Myös asuminen on kallistunut korkotason nousun myötä.

MTV Uutisten kyselyn perusteella vajaa puolet suomalaisista on joutunut tinkimään kulutuksestaan joko erittäin tai melko paljon.

Toisaalta lähes samankokoinen osuus on joutunut tinkimään kulutuksestaan melko vähän ja pieni osa ei lainkaan.

Kun suomalaiset ovat räknäilleet rahojaan viime kuukausina tavallista tarkemmin, toiset alat ovat kärsineet toisia enemmin.

MTV Uutiset kysyi kyselyssä niiltä, jotka kertoivat tinkineensä kulutuksestaan, millaisesta rahankäytöstä on säästetty.

Listan selvä ykkönen on huvittelu, esimerkiksi ulkona syöminen ja juominen sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumat. 62 prosenttia kulutuksestaan tinkineistä on tinkinyt huvittelusta.

Koronakriisistä suuresti kärsineet alat ottavat siis osumaa myös hintojen noususta, vaikka aloilla on raportoitu myös kohtuullisista osavuosituloksista.

Toisiksi yleisimmin suomalaiset ovat säästäneet vaatehankinnoista.

kulutus

Suhteellisen yleisiä säästökohteita ovat myös kodin ruokaostokset, lomamatkat, palveluiden kuten kampaajan tai hierojan käyttö, kodin hankinnat kuten huonekalut tai kodinelektroniikka, sekä median käyttö, kuten lehtien tai suoratoistopalvelujen tilaukset.

Auton käytöstä on tingitty vähemmän, omista ja lasten harrastuksista vain harvoin.

Riittääkö rahaa jatkossa enemmän?

Eri alojen yritykset ja eittämättä myös Säätytalolla Petteri Orpon (kok.) johdolla hallituksesta neuvottelevat poliitikot toivovat kiihkeästi, ettei yhä jatkuva inflaatio aivan halvaannuttaisi suomalaisten yksityistä kulutusta.

MTV Uutisten kyselyssä 11 prosenttia vastaajista arvioi omien kulutusmahdollisuuksiensa kasvavan tänä vuonna paljon tai jonkin verran.

43 prosenttia vastaajista uskoo, etteivät omat rahankäyttömahdollisuudet muutu suuntaan tai toiseen, 39 prosenttia uskoo niiden pienenevän.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 5.5.–10.5., ja siihen vastasi 1706 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat