Lapsiasiavaltuutetulta painava viesti: "Mikään kiusaaminen ei oikeuta väkivallan käyttöä"

Koulukiusaaminen yleistyy - miten sitä kitketään? 10:04
"Olemme vaarassa lipsua sellaisella alueelle, jossa ajattelemme, että kun jotakuta kiusataan, hän saa sen kostaa", sanoo Elina Pekkarinen.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen nosti Huomenta Suomessa esiin tärkeän näkökulman Vantaan kouluampumiseen liittyen.

Keskustelu käsitteli koulukiusaamista, joka on lapsiasiavaltuutetun esiin nostamien tutkimusten mukaan vähentynyt aiemmasta. Nykyajan ongelma on kuitenkin se, että kiusaaminen on ottanut uusia muotoja, eikä tilanteita aina välttämättä osata aikuisten toimesta hoitaa loppuun asti.

Opettajilla on nykykoulussa kädet täynnä töitä. Opettajan rooli olisi ottaa vastuuta luokan johtamisesta ja viestiä, ettei minkäänlaista kiusaamista hyväksytä, ja asiaan puututaan koko ajan vahvemmin keinoin, kunnes se loppuu.

– Jos opettaja ei ota sitä roolia, joku oppilas tai oppilasryhmä todennäköisesti ottaa, sanoi opettaja ja tietokirjailija Merja Rastas.

Kiusaaminen ei oikeuta väkivaltaan

Vantaan Viertolan kouluampumisen motiiviksi on paljastunut ampujan kokema koulukiusaaminen. Siitä, milloin ja missä tilanteissa 12-vuotiasta ampujaa olisi kiusattu, ei ole vielä kerrottu.

– Se, mikä on nyt hyvin tärkeä sanoa ääneen Viertolaan liittyen on, ettei mikään kiusaaminen oikeuta väkivallan käyttöä, sanoo puolestaan lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. 

– Me olemme nyt vaarassa lipsua sellaisella alueelle, jossa ajattelemme, että kun jotakuta kiusataan, hän saa sen kostaa. Näin ei ole, vaan aikuisten tehtävä on katkaista kierre ja huolehtia pitkän aikaa seuraten, että oppilaan tai lapsen tilanne paranee, Pekkarinen totesi painokkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat