Lastaan imettänyt äiti haukuttiin lentokoneessa: "Ilmeisesti hän ajatteli, että yritin varastaa hänen miehensä"

2:26

Reka Nyari, 39, imetti tytärtään lentokoneessa, kun vieressä istunut nainen puuttui tilanteseen asiattomalla tavalla. – On ollut ärsyttävää, miten tuomitsevia ihmiset voivat olla imettäviä naisia kohtaan, ja miten seksualisoituja rinnoista ja nänneistä on tullut, Reka sanoo.

Reka Nyari, 39, imettää edelleen lastaan. Lentomatkalla hän kuitenkin sai asiattomia kommentteja imetyksen vuoksi, kertoo Daily Mail.

Lentokoneessa Rekan vierustoveri ei hyväksynyt imettämistä ja päätti puuttua siihen. 

– Hän kutsui minua "ällöttäväksi", tätä seurasi litania alentavia kirosanoja. Ilmeisesti hän ajatteli, että yritin varastaa hänen miehensä, kun imetin hiljaa tytärtäni koneen laskeutuessa, suomalaissukuinen Reka sanoo.

"Jos miehesi varastaminen vaatii vain sen, että yksi rinta pullahtaa ulos..."

Rekan Ilo-tytär on melkein kolmevuotias. Osa ihmisistä on sitä mieltä, ettei tämän ikäistä pitäisi enää imettää. Toiset kuitenkin pitävät tuomitsijoiden reaktioita naurettavina.

– Jos miehesi varastaminen vaatii vain sen, että yksi rinta pullahtaa ulos, hän ei ole se oikea, Brandi Morgan heittää Facebookissa.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Suomessa vauvoille suositellaan täysimetystä neljän, mutta mieluiten kuuden kuukauden ikään asti. Osittaista imetystä tulisi jatkaa vähintään vuoden ikäiseksi.

"Imetän aina, kun tyttäreni haluaa ruokaa"

Reka puolustaa imettämistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja julkaisee usein kuvia, joissa imettää tytärtään.

– Imettäminen on luonnollista, ja rinnat on luotu vauvojen ruokkimista varten. Se, että imettäminen yhdistetään seksiin tai rivouteen, on häiritsevää, nainen sanoo.

– Imetän aina, kun tyttäreni haluaa ruokaa. Sitä ei tapahdu enää niin usein nyt, kun tytär on vanhempi, mutta kun hän oli vauva, imetin missä vain: ravintoloissa, kaupoissa, tapaamisissa, ladulla, metrossa.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Toiminnallaan Nyari halusi haastaa normit.

– Odotin, että joku alkaisi valittaa minulle, jotta voisin valistaa heitä aiheesta.

Kritisoijat yleensä naisia

Suurin osa julki-imetyksen kriitikoista oli naisia. Reka muistuttaa, että se, imettääkö nainen vai ei, on hänen oma asiansa, joka ei kuulu muille.

– On ollut ärsyttävää, miten tuomitsevia ihmiset voivat olla imettäviä naisia kohtaan, ja miten seksualisoituja rinnoista ja nänneistä on tullut.

Kun Ilo on kasvanut, kritiikki on muuttunut äänekkäämmäksi. Alun perin Rekan oli tarkoitus lopettaa imettäminen, kun lapsi on vuoden ikäinen, mutta luettuaan aiheesta ja imetyksen hyödyistä hän päätti jatkaa.

Lastenlääkärin kanssa keskusteleminen sinetöi päätöksen.

– Nyt, kun tyttäreni on kohta kolmevuotias, minua tuomitaan ja kritisoidaan paljon. Ystävät ja perhe pyörittelevät silmiään, tuijottavat asiattomasti ja sanovat, että minun pitäisi lopettaa. He sanovat, että tämä on jotenkin vahingollista lapselleni ja minulle, että se, mitä teen, on itsekästä, häiritsevää ja irstasta. Ihmiset ovat sokissa.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Miksi imettävä äiti vihastuttaa ja ärsyttää niin paljon?"

Ilo saa päättää, haluaako hän imeä vai ei. Hän syö myös muuta ruokaa ja imee rintaa lähinnä aamuisin ja iltaisin.

Äiti julkaisee kuvia imetyksestä, koska haluaa levittää tietoa. Hän kysyykin kriitikoiltaan usein, millaisella tieteellisellä tiedolla he tukevat väitteitään.

– Miksi imettävä äiti vihastuttaa ja ärsyttää niin paljon? Olen huomannut, että suurin osa vihasta on perusteetonta. Heti, kun ihmiset lukevat aiheesta, heistä tulee vähemmän tuomitsevia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja