Lässytätkö koiralle? Nyt on tutkittu, että se kannattaa!

Hylätystä Kössistä kouliintui syöpäkoira 8:09

Monen ihmisen ääni muuttuu koiralle jutellessa automaattisesti hieman tavallista kimeämmäksi ja lässyttäväksi – vähän kuin vauvalle puhuisi. Uuden brittitutkimuksen perusteella tämä ei ole ollenkaan naurettavaa vaan voi auttaa saamaan koiran huomion ja vahvistamaan keskinäistä sidettä.

Yllä olevalta videolta voit katsoa tarinan Kössistä, joka on koulutettu haistamaan syövän ihmisellä.

Yorkin yliopiston tutkijat seurasivat 69 aikuista koiraa, jotka kuuntelivat kahta eri henkilöä. Toinen henkilöistä puhui kimeällä äänellä ja koiralle suunnatuilla sanoilla, esimerkiksi kehumalla koiraa kiltiksi tytöksi tai pojaksi tai kysymällä, lähdetäänkö lenkille. Toinen taas puhui koiralle aikuismaisella äänellä koiraan liittymätöntä sisältöä, kuten ”kävin eilen elokuvissa”.

Tutkijat tarkkailivat koirien huomiotasoa puheen aikana sekä sitä, kumman henkilön kanssa ne halusivat leikkiä ja viettää aikaa.

Koetta vietiin vielä pidemmälle, kun puhujat sekoittivat keskenään kimeän puheäänen ja koiraan liittymättömät sanat sekä toisaalta aikuismaisen puheäänen ja koiraan liittyvät sanat. Näin tutkijat pystyivät päättelemään, kiinnostiko koiria nimenomaan lässyttävä puhe vai sanat itsessään.

Aiempien tutkimusten perusteella korkean äänen käyttö olisi hyväksi nimenomaan pentukoirien kanssa kommunikoidessa. Uuden tutkimuksen perusteella aikuistenkin koirien reagointi kuitenkin vaihtelee puhetyylin mukana: koirat viettivät mieluummin aikaa sen ihmisen kanssa, joka käytti sekä koiralle suunnattua ”lässyttävää” puhetapaa että koiriin liittyviä sanoja. Jos siis todella haluaa kiinnittää koiran huomion, näitä molempia keinoja täytyy hyödyntää samaan aikaan.

”Vauvapuhe” voi olla ihan hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun tapaa tuntemattoman koiran ensimmäistä kertaa tai on tekemisissä ystävänsä koiran kanssa. Eikä siitä ole haittaa omalle koirallekaan puhuessa.

Lue myös:

    Uusimmat