Mainos

Tutkijat selvittivät vastauksen: Tämän takia koirasi rakastaa sinua niin paljon

Oletko koskaan miettinyt, miksi koirasi pitää sinusta niin kovin paljon?

Kun avain rapisee ovessa, pienten tassujen töpötys oven toisella puolella tuo hymyn koiranomistajan huulille. Lemmikin luo kotiin on ihanaa tulla: koira on innoissaan, vinkuu, hypähtelee ja heiluttaa häntäänsä. Se myös nuolee omistajaansa innoissaan – mutta miksi?

Koiran rakkaudelle saattaa todella olla geneettinen selitys, kertoo Science-lehti. Tutkijoiden mukaan tietyt geenivariaatiot tekevät joistain koirista muita ystävällisempiä.

Koirien ystävällisyyttä tutkittiin oregonilaisessa yliopistossa, jonka tutkijat vertasivat sekä sekarotuisten että rotukoirien käytöstä ihmisten kasvattamien susien käytökseen. Hypersosiaaliset koirat olivat ihmiselle paljon ystävällisempiä kuin sudet, vaikka sudetkin olivat kasvaneet vankeudessa ihmisten kasvattamina.

Koirat myös viettivät paljon enemmän aikaa ihmisten seurassa, vaikka niiden luokse tullut ihminen olisi ollut niille täysin vieras.

Koirien DNA-tutkimuksista selvisi, että koirien hypersosiaalisuutta määrittelivät muutokset kahdessa geenissä. Jo aiemmassa tutkimuksessa on havaittu, että kolmannella geenillä nimeltä WBSCR17 voi olla runsaasti tekemistä koiran sosiaalisuuden kanssa.

Tutkimus on sitä tehneiden asiantuntijoiden mukaan erityisen innostava siitä syystä, että se tukee ajatusta ystävällisimpien koirien selviytymisestä aikana, kun koiria vasta kesytettiin. Aiheesta tarvittaisiin lisätutkimuksia, sillä tutkimukseen osallistui vain pieni määrä koiria ja susia.

Samat geenit, joka aiheuttavat koirissa hypersosiaalisuutta, liittyvät ihmisissä esiintyvään Williamsin oireyhtymään. Tämän diagnoosin saaneet voivat olla hyvin ulospäinsuuntautuneita ja ystävällisiä.

***

1:32


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.