Mainos

Lapsityövoima Ilmarisen mustalla listalla

Työeläkeyhtiö Ilmarinen torjuu tiukasti sijoitukset yhtiöihin, joiden tuotantoketjussa käytetään lapsityövoimaan.

- Ilmarinen vastuullisena sijoittajana ei hyväksy lapsityövoimankäyttöä ja muutenkin lähtee siitä, että sijoituskohteet noudattavat sekä kansallista lainsäädäntöä että kansainvälisiä sopimuksia, sanoo Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Hän ei ota kantaa yksittäistapauksiin, kuten viime päivinä julkisuudessa olleeseen Storan Ensoon tapaukseen. Ongelmatilanteissa keskustelut käydään suljettujen ovien takana yritysten kanssa.

- Jos tällainen tilanne syntyy, me olemme yhtiön johtoon yhteydessä ja käynnistämme niin sanotun vaikuttamisprosessin. Emme käy tätä keskustelua julkisuudessa, vaan yrityksen johdon kanssa. 

Keskustelussa tarkistetaan faktat ja kysytään suoraan yrityksen johdolta, miten he aikovat ongelmat ratkaista.   Jos lopputulos ei miellytä, Ilmarinen luopuu sijoituksesta.

Mustan listan yrityksiin ei sijoiteta

Ritakallion mukaan yhtiö, joka ei noudata kansallisia lakeja tai kansainvälisiä sopimuksia, joutuu saman tien mustalle listalle. Siinä on pitkä liuta yrityksiä, jotka toimivat esimerkiksi Afrikassa, Aasiassa tai Etelä-Amerikassa. Lapsityövoiman lisäksi listan yrityksillä voi olla vakavia ympäristöongelmia tai ne saattavat rajoittavat työntekijöiden ammatillista järjestäytymisoikeutta.

- Meidän salkunhoitajamme ei voi sijoittaa sellaisiin yrityksiin, vaikka ne muuten näyttäisivät  houkuttelevilta sijoituskohteilta.

Ritakallio korostaa vastuullisessa sijoittamisessa avoimuutta.

- Kun haluamme globaalisti ja vastuullisesti maailmaa kehittää, niin pitää lähteä siitä, että yritykset pyrkivät muuttamaan työoloja ja huolehtimaan, että niiden omassa toiminnassa ja toimitusketjussa ei ole ongelmia.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen on pahoitellut lapsityövoiman käyttöä viimeksi eilen ruotsalaisessa Dagens industri -talouslehdessä julkaistussa kirjoituksessa. Lisää vastauksia vaaditaan varmasti myös Stora Enson yhtiökokouksessa huhtikuun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.